Shutterstock

Nieuwe trein haalt passagiersvliegtuig in

De nieuwe magneettrein zweeft over de rails met een snelheid van 1250 km/h. Dat is zo’n 350 km/h meer dan een passagiersvliegtuig.

De trein die sneller gaat dan het vliegtuig is dichterbij dan ooit. Het bedrijf Hyperloop Transportation Technologies heeft er in ieder geval een passagierscabine op ware grootte voor gebouwd.

De wagon is 32 meter lang, weegt 5 ton en moet met 1250 km/h door buizen met een zeer lage druk schieten, waar de luchtweerstand bijna nul is.

De trein zweeft over de rails met krachtige magneten, dezelfde als die maglevtreinen voortstuwen. Die rijden al in Japan en China, maar halen tot dusver pieksnelheden van ‘slechts’ 600 km/h.

De 32 meter lange cabine heeft plaats voor 40 passagiers. Volgens de plannen vertrekken de cabines ongeveer om de minuut.

© Marcelo del Pozo/Reuters/Ritzau Scanpix

Volgens het plan zal de nieuwe cabine worden getest op een testbaan die binnen de komende drie jaar wordt gebouwd.

De eerste echte rit zal mogelijk plaatsvinden in het zuidwesten van China op een nog veel langer traject. Zodra de cabine in bedrijf genomen wordt, kunnen 28 tot 40 passagiers worden vervoerd, en HyperloopTT verwacht dat zijn transportsysteem om de 40 seconden een cabine op pad zal kunnen sturen.

Daarmee kan het systeem dagelijks dus zo’n 164.000 passagiers op één traject vervoeren.

Heftige concurrentie in de treinenwedloop

HyperloopTT is niet het enige bedrijf met zo’n plan. Ook Virgin Hyperloop One werkt bijvoorbeeld aan een soortgelijk project.

Vooralsnog heeft dit bedrijf een topsnelheid van 386 km/h gehaald tijdens een testrit in Nevada in de VS.

En al bereiken de nieuwe treinen nog niet de 1250 km/h, ze kunnen toch concurreren met het luchtverkeer. Een doorsnee passagiersvliegtuig haalt ongeveer 900 km/h, en daar komt de vervoerstijd van en naar de luchthaven nog bij.