Achter de schermen van de ‘Hollandse Hyperloop’
Op 20 februari presenteert Delft Hyperloop zijn nieuwste plannen voor deze supersnelle trein. Wetenschap in Beeld nam alvast een kijkje achter de schermen.

Met deze magnetische zweeftrein zijn we straks binnen anderhalf uur in Rome.
Zo’n zeven jaar geleden kwam Edouard Schneiders ze op internet al tegen: vacuümtreinen. ‘Maar waarom zijn die er dan nog niet in het echt?’ vroeg de teamleider van Delft Hyperloop zich af.
Dit jaar kreeg hij de kans om zijn studie een jaar stil te zetten en zich volledig te wijden aan het ontwerpen van zo’n ultrasnelle trein – samen met 36 andere studenten.
Studiepunten krijgen ze er niet voor. Geld overigens ook niet. Het project draait puur op gedrevenheid, en een werkdag begint om negen uur – en gaat vaak tot tien uur ’s avonds door.
In anderhalf uur met de Hyperloop naar Rome
Edouard Schneiders en Maaike Hakker ontvangen ons in een oud scheikundegebouw van de TU Delft. Die ruimte mogen ze gebruiken voor hun ‘Hollandse Hyperloop’. Je komt er alleen met een pasje in, want wat hier gebeurt, is geheim.
De Hyperloop, een project van de visionaire Elon Musk, is een supersnelle trein die ooit snelheden van 1200 kilometer per uur moet halen, waardoor je in nog geen anderhalf uur van Amsterdam naar Rome komt.
Een cabine die door een buis schiet, dat is de essentie van de Hyperloop. Maar eerst moet die nog ontworpen worden.
Via een aantal competities haalt Musk de allerbeste en meest realistische ideeën binnen. En het team van de TU Delft is al eens als winnaar uit de bus gekomen.
Niet zo vreemd dus dat Maaike en Edouard voorzichtig zijn met het prijsgeven van informatie over het project – ook met de volgende competitie willen ze weer meedoen. Met een nog betere inzending.