Shutterstock

Toekomstige verkeerslichten geven je altijd een groene golf

Wachttijden en vervuiling op de wegen moeten flink worden verminderd met kunstmatig intelligente verkeerslichten, die je snel en milieuvriendelijk door groene golven loodsen.

Auto’s die voor een rood stoplicht staan, kosten de belastingbetaler in de EU – jou dus – ruim 100 miljard euro per jaar.

En als je op een kruispunt met stationair draaiende motor op groen wacht, vervuil je tot 29 keer meer dan wanneer je rechtdoor over de snelweg zou rijden, blijkt uit verkeersstudies.

Daarom zijn groene golven een goede investering, die Duitse verkeerswetenschappers van het Fraunhofer-instituut met kunstmatige intelligentie willen ontsluiten.

Eén intelligent kruispunt levert 15% verbetering op

Bij een proef met een verkeerslicht in het Duitse Lemgo werden lasersensoren, camera’s en beeldherkenningssoftware geïnstalleerd om het aantal bestuurders en hun rijstroken te registreren en de gemiddelde snelheid te berekenen van de auto’s die het kruispunt naderen.

De livedata en -beelden werden ingevoerd in een zelflerend neuraal netwerk, dat de input voortdurend verwerkt en het groene licht steeds aanpast aan de grootste verkeersstromen.

Zo slaagden de onderzoekers erin het verkeer tot 15 procent efficiënter te laten doorstromen.

‘We verwachten nog vijf jaar onderzoek met prototypen voor we uitontwikkelde software van de fabrikanten zien. We hebben al samenwerkingen in diverse andere Duitse steden,’ vertelt Florian Hufen van Fraunhofer IOSB-INA aan Wetenschap in Beeld.

Ken het ritme van de stad

De Fraunhofer-onderzoeker legt ook uit dat de kunstmatige intelligentie van het verkeerslichtproject voor verschillende doeleinden getraind kan worden.

Op het Duitse testkruispunt bijvoorbeeld leert het neurale netwerk 24 uur per dag het plaatselijke verkeersritme kennen, zodat het groene licht kan worden afgestemd op het gedrag van de bestuurders, en niet zoals tot nog toe op tijden.

‘Het beloningssysteem in de kunstmatige intelligentie kan ook zo worden aangepast dat het bepaalde weggebruikers voorrang geeft boven andere,’ zegt Hufen.

Dit betekent bijvoorbeeld dat een vrachtwagen door een camera herkend wordt en van de kunstmatige intelligentie eerder groen krijgt dan een lichter voertuig, om te voorkomen dat de vrachtwagen hard remt en zwaar optrekt.

Naast het Fraunhofer-instituut neemt nog een aantal bedrijven deel aan het verkeerslichtproject, dat de uitstoot van deeltjes door het Europese wegverkeer moet helpen verminderen. Die vormt namelijk 20 procent van de totale CO2-uitstoot in de EU – of iets meer dan vijf maal zo veel als het vliegverkeer vóór corona.

In de VS, Azië en Australië worden vergelijkbare projecten met slimme verkeerslichten uitgerold, dus mogelijk kunnen we binnen een paar jaar lekker doorrijden.