Video: het schip dat de golven dempt

Een schip dat rustig en stabiel door hoge golven vaart. Hoe is dat mogelijk?

Ship on ocean

Lees meer over de strijd van de Noren tegen de golven

Lees in het artikel 'Vaarwel, zeeziekte!' hoe de Noorse onderzoekers werken aan het schip dat in een stormstil blijft liggen. Het artikel komt uit Wetenschap in Beeld 6/2014. Abonnees kunnen het artikel via de onderstaande knop downloaden.

Hoge golven en ruw weer deren het schip niet

In 2015 vaart een schip de Noordzee op. Hoewel het ruw weer is, blijft het schip stabiel liggen. Het trekt zich niets aan van de golven die tegen de romp slaan.

Dat is te danken aan de zogeheten U-tank. De Noorse onderzoekers hebben de tank getest op een klein modelschip, zoals je in de onderstaande video kunt zien.

Video

U-vormige tank

Een U-tank is een watertank in de vorm van een U, die langs de wanden van het schip loopt. Als een golf de romp raakt aan stuurboord, wordt dit geregistreerd door de sensoren van het schip, die zijn gekoppeld aan de U-tank.

Onmiddellijk laten op afstand bestuurbare kleppen vanzelf lucht aan bakboordzijde in de U-tank, zodat aan stuurboord het water stijgt. Op die manier wordt de inwerking van de golven verminderd doordat het water in de U-tank tegenkracht levert.

In de video zie je hoe het water in de U-tank afhankelijk van de richting van de golven daalt en stijgt.