Spookschepen top

Spookschepen komen naar Japan: onthoofde lijken aan boord

12 mysterieuze spookschepen met ontbonden lichamen aan boord zijn de afgelopen zes weken bij de Japanse kust opgedoken. Van een aantal lichamen ontbrak het hoofd, en op één schip zijn zes losse schedels aangetroffen.

11 december 2015 door Mikkel Skovbo

Alleen het onrustbarende gekrijs van zeemeeuwen was rond de spookschepen te horen toen de Japanse kustwacht naderbij kwam. Er was geen enkel teken van leven aan boord.

Bij het enteren van de afgedreven vaartuigen, die sinds oktober regelmatig bij de Japanse westkust opdoken, wachtte de kustwachters de ene macabere aanblik na de andere: lijken in verregaande staat van ontbinding, en in twee gevallen ontbraken de hoofden.

Bovendien werden op een van de 12 spookschepen zes losse schedels gevonden.

De 12 spookschepen doken op langs de Japanse westkust (gele stippen).

Spookschepen zijn lang onderweg geweest

De staat van ontbinding van de lijken wijst erop dat de spookschepen lange tijd op zee hebben rondgedobberd. Het duurt normaal gesproken vele maanden tot jaren voordat de ontbinding totaal is en de skeletten geheel ontdaan zijn van huid, vet en spieren, zelfs in een vochtige omgeving.

De vondst van twee lichamen zonder hoofd en zes losse schedels verbaast de forensisch geneeskundige Steen Holger van de universiteit van Kopenhagen in Denemarken.

'Het hoofd raakt niet gescheiden van het lichaam als een lijk ontbindt, als er tenminste geen sprake is van externe factoren, zoals dieren,' aldus de wetenschapper, die van merkwaardige vondsten spreekt:

'Ik sluit niet uit dat het hoofd kan loskomen als een skelet lange tijd op een natte, wiegende boot ligt. Maar het klinkt eerder als mensenwerk. (...) Je kunt schedels binnen een dag oplossen door ze te koken.'

Komen de aftandse spookschepen uit Noord-Korea?

Of de lichamen opzettelijk onthoofd zijn of niet, moet het lopende onderzoek van de Japanse kustwacht aantonen.

Japanse deskundigen vermoeden dat de lichamen op de spookschepen van Noord-Koreaanse vluchtelingen of vissers zijn, die op de Japanse Zee in de problemen zijn geraakt.

Op het laatste van de 12 spookschepen lagen maar liefst vier lijken.

'De schepen zijn oud, zwaar en van hout. Ze kunnen niet bijster snel varen, en de motoren zijn niet krachtig genoeg om tegen de stroming in te gaan,' zegt de zeevaartdeskundige Yoshihiko Yamada van de Japanse universiteit van Tokai.

Er zijn visgerei en een bord met het opschrift 'Koreaans Volksleger' gevonden op de schepen, en ook een half vergane vlag die de Noord-Koreaanse zou kunnen zijn. Geen van de schepen had moderne navigatieapparatuur aan boord.

Een rafelige vlag die op een van de spookschepen is gevonden (l) doet denken aan die van Noord-Korea (r) en is een aanwijzing voor de herkomst van de schepen.

Het Noord-Koreaanse regime oefent op dit moment zware druk uit op boeren en vissers om hun voedselproductie op te voeren, en de spookschepen zouden dan ook vissersboten kunnen zijn die uit koers geraakt zijn in een poging de hoge quota te halen. Ze zijn daardoor waarschijnlijk zonder brandstof komen te zitten.

Hoe de hoofden zijn losgekomen van de lichamen blijft echter een raadsel.

Piraat raakte zijn hoofd kwijt

De beruchte piraat Zwartbaard maakte de Cariben onveilig in een piratenschip dat zelfs de meest unheimische spookschepen op plezierbootjes deed lijken: de driemaster Queen Anne's Revenge. En Zwartbaard raakte trouwens ook zijn hoofd kwijt. Lees het hele verhaal over de wrede piraat en de vondst van zijn vlaggenschip:

SPOOKSCHEPEN

De Japanse spookschepen zijn verre van uniek. In de loop der tijd zijn er vele vaartuigen met mysterieuze lijken opgedoken:

THE OCTAVIUS

? Waar? Groenlandse westkust ? Wanneer? 1775 ? Wat? Een walvisvaarder spot een mysterieuze driemaster die doelloos ronddobbert. Als de walvisjagers aan boord gaan, wacht hun een gruwelijke aanblik: de hele 28-koppige bemanning is doodgevroren. Volgens de legende zat de kapitein nog steeds in zijn kajuit boven een logboek met zijn ganzenveer in de hand. De laatste aantekening was van 11 november 1762. Het spookschip heeft dus 13 jaar lang rondgedreven door het Noordpoolgebied.

OURANG MEDAN


Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: