MIT CSAIL

Robotboot vaart door Amsterdamse grachten

Ontwerpers hebben een boot ontwikkeld die zelf de weg weet, en ze testen hem op de moeilijkste plek ter wereld: de grachten van Amsterdam.

Onderzoekers en ingenieurs van de Amerikaanse MIT en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions hebben een autonome robotboot ontwikkeld die te water gelaten wordt in de grachten van Amsterdam.

De elektrische boot heet ‘Roboat’ en kan vijf personen vervoeren. Met een volle accu kan de boot vijf uur blijven varen.

Om de route door de drukke grachten van de stad te kunnen afleggen, gebruikt de boot gedetailleerde kaarten en gps. 360-gradencamera’s en lidar zorgen ervoor dat de boot soepel obstakels ontwijkt.

roboat, drone, Amsterdam

Roboat gebruikt gps, 360-gradencamera’s en lidar om de weg te vinden.

© MIT CSAIL

De romp van de boot is gemaakt van aluminium en het bovenste gedeelte kent verschillende vormen: Roboat kan gebruikt worden als grachtentaxi of voor afvalinzameling, en als er een paar Roboats aan elkaar gemonteerd worden, vormen ze een drijvende brug.

Roboat vaart volledig zelfstandig, maar in een controlekamer kunnen tot wel 50 Roboats tegelijk in de gaten gehouden worden, en er kan ook worden ingegrepen als er problemen of ongelukken dreigen te ontstaan.

Het ingewikkelde grachtennetwerk in Amsterdam is de perfecte testomgeving voor de uitvinding. Het aantal mogelijke obstakels is groot, en het verkeer gaat er niet zo snel – er geldt een maximumsnelheid van 6 km/h.