Hyperloop top

Prototype van Hyperloop zweeft voor het eerst

De droom van een vervoermiddel dat 1200 km/h haalt, is een stap dichterbij gekomen. Een groep studenten heeft zijn model laten zweven met behulp van supermagneten.

26 oktober 2016 door Karine Kirkebæk

In de toekomst kun je in slechts 35 minuten over land van Los Angeles naar San Francisco.

Dat is de ambitie van de zogenoemde Hyperloop. Een hogesnelheidstrein met een maximumsnelheid van wel 1220 km/h, die vrijwel zonder weerstand door een buis raast en wordt aangedreven door magnetisme.

Voor het eerst is een team studenten van de University of Cincinnati erin geslaagd zijn prototype van 4,2 meter 0,63 centimeter boven de grond te laten zweven.

Idee uit de koker van Elon Musk

De studenten doen mee aan een grote prijsvraag, die is georganiseerd door het bedrijf SpaceX van Elon Musk. SpaceX ontwikkelt zelf geen Hyperloop, maar heeft wel een testbaan in het Californische Hawthorne gebouwd om modellen van het concept te testen.

In totaal hebben 1200 teams zich geregistreerd voor de prijsvraag voor de ontwikkeling van de beste versie van de Hyperloop. Alle teams – ook de studenten uit Cincinnati – werken eraan tot 27 januari 2017.

Dan wordt er een weekend georganiseerd waarin de 29 beste teams hun modellen mogen testen op de 1,6 kilometer lange testbaan.

Trein zweeft op supermagneten

Het Hyperloop-concept is gebaseerd op capsules met passagiers die over de rails glijden in een buis met een lage druk en geringe weerstand.

Onder op de trein zitten sterke supermagneten, die het voertuig laten zweven met behulp van een magnetisch veld tussen de capsule en stroomspoelen op het spoor.

Zonnepanelen op de buizen moeten het transportsysteem van elektriciteit voorzien.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: