Metro van de toekomst maakt forenzen prettiger

Geen overvolle, vertraagde treinen meer. Als het aan een Engels architectenbureau zou liggen, werden de treinen in de ondergrondse vervangen door veel snellere loopbanden.

© NBBJ

Het dagelijks woon-werkverkeer met de ondergrondse kan een frustrerende bezigheid zijn. Ook al hoef je niet zo ver te reizen, je bent toch lang onderweg doordat de metro overal stopt om passagiers in en uit te laten stappen. Je gaat haast denken dat het sneller zou zijn om te lopen – en misschien is dat ook zo.

Sommige stukken van de metro zijn zo overvol en langzaam dat een loopband in feite sneller zou zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval met de drukke Londense metrolijn de Circle line.

Drie banden leiden het verkeer in goede banen

Daarom heeft het Engelse architectenbureau NBBJ het idee van een rollend trottoir ontwikkeld dat uit drie ‘sporen’ met verschillende snelheden bestaat:

  • Een langzaam spoor dicht bij de in- en uitgangen (4,8 km/h).
  • Een iets sneller spoor in het midden (9,5 km/h).
  • Een snel spoor het verst van het perron (14,4 km/h).
© NBBJ

Vijf minuten korter in de Circle line

Deze eenvoudige oplossing heeft een duidelijk voordeel: er wordt tijdens de reis nergens gestopt. Als een forens snel doorloopt, kan hij of zij ’s ochtends op het snelste spoor een snelheid van 19 km/h bereiken.

NBBJ heeft uitgerekend dat het hele metrotraject bij die snelheid 55 minuten in beslag neemt. Dat is vijf minuten minder dan met de trein.

Drie keer zoveel passagiers kunnen mee

Door de onafgebroken stroom reizigers is het grootste voordeel van de loopbanden dat ze drie keer zoveel passagiers kunnen verwerken.

De loopbanden zijn nog steeds in de conceptuele fase en worden misschien nooit uitgerold in de Engelse ondergrondse. Maar NBBJ hoopt vooral dat het alternatieve idee de transportinstanties aan zal zetten om op een andere manier te denken.