TUM Hyperloop
Hyperloop under vand

1 APRIL: Elon Musk: Hyperloop gaat rijden in Nord Stream 2

Elon Musk wil van de gaspijpleiding Nord Stream 2 een razendsnel transportsysteem maken, dat in de toekomst mensen in recordtijd door Europa zal vervoeren.

De verlaten gaspijpleiding Nord Stream 2 zal binnenkort misschien iets anders dan gas vervoeren – mensen.

Dat vindt hightechmiljardair Elon Musk, die de pijpleiding wil kopen van de Russische energiemaatschappij Gazprom om er een traject voor het transportsysteem Hyperloop van te maken.

De Hyperloop is een snelle trein die dankzij magnetisme snelheden tot 1200 km/h haalt in bijna luchtledige buizen.

En Nord Stream 2 is perfect geschikt voor de bliksemsnelle cabines, aldus Elon Musk.

Musk wil nieuw verkeerssysteem in Europa opzetten

In een tweet schrijft Elon Musk dat hij de Russische regering heeft aangeboden om Nord Stream 2 over te nemen voor een duizelingwekkend bedrag van 1.042.022 dollar.

Als zijn bod geaccepteerd wordt, zal hij alle Hyperloopbedrijven vragen om een groot concern te vormen dat de pijpleiding moet ombouwen tot de eerste commerciële Hyperloopbaan op aarde.

Als het project werkelijkheid wordt, zul je in 90 minuten van Helsinki naar Berlijn kunnen zoeven in een bliksemsnelle capsule.

De hightechgoeroe heeft ook aangekondigd welke verbindingen hij gaat leggen:

  • In de eerste fase zal de pijpleiding Helsinki, Tallinn, Gottland en Bornholm met elkaar verbinden, en de lijn zal verder lopen naar Berlijn. De reis van Helsinki naar Berlijn gaat 90 minuten duren.

  • In de tweede fase wordt Stockholm verbonden met Duitsland. Er komen Hyperloopverbindingen naar Berlijn en verder naar Europa. De reis van Stockholm naar Berlijn gaat 60 minuten duren.

Musk vindt dat de ongebruikte pijplijn een unieke kans biedt om de spoorverbindingen in Europa sneller, groener en betaalbaarder te maken.

‘Het is een verspilling van middelen om de pijpleiding gewoon weg te laten roesten,’ schrijft Elon Musk op Twitter.

Passagiers moeten liggen

Er zijn wel een paar praktische problemen met de pijpleiding – bijvoorbeeld de 115 centimeter doorsnee. Maar ook daar heeft de uitvinder een oplossing voor: passagiers moeten in de smalle pijp gaan liggen.

Daartegenover staat dat de reistijd kort is, dus de cabines moeten zo ontworpen worden dat je er een powernap in kunt houden.

De buizen zijn niet ontworpen om vacuüm gezogen te worden, dus er is extra afdichting nodig om te voorkomen dat er water binnendringt.

Het beetje lucht dat onvermijdelijk in de buis achterblijft, kan uiteindelijk vervangen worden door gas, zodat de buis zowel gas als mensen kan vervoeren als de handel met Rusland hervat wordt.

Clausule zorgt ervoor dat het geld niet de oorlog financiert

Een ander probleem is uiteraard dat het aankoopbedrag de Russische schatkist zal spekken en zo de oorlog in Oekraïne kan helpen financieren.

Maar Musk werpt tegen dat de Hyperloop veel energie zal besparen voor vrachtwagens, veerboten en vliegtuigen en Europa op termijn zal helpen onafhankelijk te worden van Russische energie.

Samen met de westerse energiebedrijven die in Nord Stream 2 hebben geïnvesteerd, is Musk al in gesprek met de EU om vrijstelling van handelssancties te krijgen.

Volgens analisten zou de EU kunnen eisen dat er een groene clausule in het contract wordt opgenomen, waardoor de koopsom niet de oorlogskas spekt. De betaling aan Gazprom kan de vorm krijgen van windturbines en een lading Tesla Y-auto’s.

Musk verwacht dat de eerste fase op 1 april 2042 voltooid zal zijn.