TuSimple

Doorbraak: Vrachtwagen rijdt 128 km zonder chauffeur

Ooit was het idee van zelfrijdende vrachtwagens op de snelweg pure sciencefiction, maar nu heeft een tonnen zware truck zonder chauffeur een lang stuk op de openbare weg gereden.

Voor het eerst heeft een vrachtwagen in de zwaarste gewichtsklasse een langere afstand afgelegd op de openbare weg – zonder een mens in de cabine, en zelfs geheel zonder menselijke tussenkomst.

De rit was 128 kilometer lang en voerde over openbare wegen in de Amerikaanse staat Arizona. De 40 ton zware truck reed de afstand van begin tot eind in zogeheten level 4-autonomie.

Er zijn zes niveaus voor de autonomie van auto’s

Vrachtauto kan 1 km vooruitkijken

Het Amerikaanse bedrijf TuSimple ontwikkelde de autonome techniek die de rit mogelijk maakte.

De technologie combineert verschillende soorten radar en HD-camera’s. De vrachtauto heeft 360 graden zicht en kan obstakels tot 1 kilometer ver waarnemen.

Inzicht in de omstandigheden op grote afstand is essentieel voor zware vrachtwagens, want hun remweg is met 180 meter twee keer zo lang als die van personenauto’s.

Rit is 1800 keer gemaakt met chauffeur

De autonome vrachtwagenrit werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met de plaatselijke autoriteiten. Uit voorzorg reed een politiewagen 800 meter achter de vrachtwagen, terwijl een waarnemer 8 kilometer vooruit reed.

Voordat de vrachtwagen zelfstandig mocht vertrekken, had hij de route 1800 keer gereden met een chauffeur in de cabine, die meteen kon ingrijpen als dat nodig was.

Het bedrijf maakte de mijlpaal voor zelfrijdende voertuigen bekend in een persbericht met begeleidende video-opnamen die de hele reis van begin tot eind documenteren.

Bekijk de video hieronder:

Video