De vervoermiddelen van de toekomst zijn chauffeurloos en flexibel

Overvolle treinen, kilometerslange files en stress onderweg. De verkeerssituatie in steden overal ter wereld leidt tot veel tijdverspilling. En dan hebben we het nog niet over hoe slecht het is voor je gezondheid en het milieu. Daarom zijn onderzoekers volop bezig om de chauffeurloze en flexibele oplossingen van de toekomst te bedenken.

Files zijn dagelijkse kost tijdens de spits in en rond de grote steden. Maar daar wordt in de toekomst iets aan gedaan.

© Dong Wenjie/Getty Images

Een lange reeks onderzoeken heeft aangetoond dat dagelijks forenzen een negatief effect op je gezondheid kan hebben. Technici zijn daarom bezig om nieuwe transportvormen te bedenken die de dagelijkse verkeerschaos tot een stressvrij genoegen zullen maken. Hier zijn drie slimme voorstellen:

1. Magnetische minitrein rijdt tot aan je deur

© SkyTran

Het transportsysteem skyTran bestaat uit kleine wagentjes met in elk wagentje plaats voor twee passagiers. De wagentjes zweven zes meter boven de grond en worden met behulp van magnetisme over een rails geduwd.

Volgens het bedrijf dat de wagentjes produceert, is het veel goedkoper om met de hoge sporen een fijnmazig spoorwegnetwerk te bouwen, zodat veel meer passagiers dicht bij hun bestemming afgezet kunnen worden.

SkyTran wordt op dit moment in Tel Aviv gebouwd.

2. Pilootloze vliegtaxi haalt de file in

© Ehang

Het Chinese bedrijf Ehang toonde begin 2016 zijn pilootloze drone Ehang-184, waarmee op dit moment in de Amerikaanse staat Nevada proefvluchten worden gemaakt.

>> Stijg op met je eigen drone en ontvang 12 nummers van ons blad voor € 59,95

Er zit geen stuurknuppel in de cockpit, omdat de drone volledig zelfsturend is. De drone wordt op dit moment nog ontwikkeld en kan tot nu toe maar ongeveer 23 minuten in de lucht blijven als hij volledig is opgeladen.

3. Kleine busmodulen worden automatisch samengevoegd en opgesplitst

© Next

NEXT is de stadsbus van de toekomst. Het systeem werkt zodanig dat je via een app een zelfrijdende module bestelt. Onderweg koppelt de module zich vast aan andere modulen, zodat er een gelede bus ontstaat. Hierin kunnen passagiers van de ene naar de andere module lopen en bijvoorbeeld in dezelfde module gaan zitten als ze naar dezelfde eindbestemming moeten.

NEXT is nog in de conceptuele fase, maar je kunt er hieronder een meer gedetailleerde video over zien: