Brandstofcellen:
De meeste brandstofcellen wekken stroom op voor de elektromotor met behulp van waterstof. Maar waterstof wordt gemaakt door aardgas door middel van stoom te splitsen in waterstof en koolstof. Daarbij ontstaat CO2, waardoor de waterstofauto niet zo groen is.
Accu’s:
Accu’s kunnen stroom uit het lichtnet opslaan. Als de stroom van windmolens of zonnecellen komt, is een elektrische auto met accu’s groen.
Bereik
Brandstofcellen:
Waterstof kan veel energie opslaan, en het bereik van een volgetankte waterstofauto doet niet onder voor dat van een benzineauto. Waterstof bevat 120 megajoule energie per kilo – benzine slechts 44.
Accu’s:
Een accu slaat in het beste geval 2 tot 3 megajoule per kilo op. Alleen de duurste elektrische auto’s halen een bereik van zo’n 500 kilometer op één laadbeurt.
‘Tanken’
Brandstofcellen:
Een waterstofauto tank je in een paar minuten vol op een tankstation. Helaas zijn er nog weinig waterstoftankstations.
Accu’s:
Zelfs een laadbeurt met een snellader duurt al gauw meer dan een uur.
Er zijn wel meer laadstations, en de meeste mensen kunnen hun auto ’s nachts thuis op het lichtnet aansluiten.
En de winnaar is ...
De auto met een accu wint omdat die van het bestaande elektriciteitsnet gebruik kan maken. Er wordt veel onderzoek gedaan om batterijen efficiënter te maken, waardoor het bereik in de toekomst waarschijnlijk zal toenemen.
Blijf bij de tijd
Wil jij graag op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en de achterliggende wetenschap? Met een abonnement op Wetenschap in Beeld weet je altijd hoe het zit en lees je de verhalen achter de grootste technische prestaties. Neem vandaag nog een abonnement!
Nu krijg je zes nummers van Wetenschap in Beeld voor slechts € 19,95.