Shutterstock
Formule 1 autosport

Nieuwe studie werpt licht op oud Formule 1-mysterie

Is de coureur, het team of de auto het belangrijkste voor succes in de Formule 1? Dit is het verrassende antwoord.

Autosportliefhebbers discussiëren al jaren over de vraag wat het belangrijkste element is voor succes in de Formule 1. Nu hebben wetenschappers zich erover gebogen.

‘We dachten altijd dat de auto en het team verantwoordelijk zijn voor 80 procent van het succes van een team en de coureur voor 20 procent. Maar het lijkt toch iets genuanceerder te liggen. De wisselwerking tussen coureur en team is 30 à 40 procent van het succes – de rest is afhankelijk van andere factoren in de individuele races,’ zegt hoogleraar Duane Rockerbie van de universiteit van Lethbridge in Canada en hoofdauteur van de studie.

Het onderzoek concludeert ook dat coureurs niet alleen hun auto over de finish brengen, maar het team ook van waardevolle feedback over de auto voorzien. Eerdere aannamen over de rol van de Formule 1-coureurs hebben hun bijdrage dus onderschat.

Geen direct verband

In het onderzoek werden uitslagen van Formule 1-races in de periode tussen 2012 en 2019 gebruikt. Het bleek ook dat de financiële omstandigheden waaronder de verschillende Formule 1-teams moesten werken, een groot verschil maakten voor de behaalde resultaten.

Het team met het meeste geld had de meeste kans op sportief succes, omdat het zich de beste coureur kon veroorloven en het beste materieel kon kopen.

Er was echter geen lineair verband tussen het bestede geld en de behaalde sportresultaten.

Daarnaast bleek dat coureurs die het geluk of de bekwaamheid hadden om met de beste teams te mogen werken ook het grootste persoonlijke succes behaalden.