Elektrische zonneauto met bereik van 1500 km op komst

De eerste in serie geproduceerde elektrische auto die op zonne-energie rijdt, komt eraan. Hij is bedekt met 3 vierkante meter zonnecellen.

aptera, zonnecellen, zonne-energie, elektrische auto, bereik

De zonnecellen op de Aptera beslaan alles bij elkaar meer dan 3 vierkante meter.

© Aptera Motors

Met zijn ongewone uiterlijk lijkt de elektrische driewieler van Aptera weg te zijn gereden uit Star Trek, maar hij komt niet uit de film.

De ambitieuze elektrische auto op zonne-energie is volgens de fabrikant klaar om de markt op te gaan. Meer dan 7000 mensen hebben de auto vooruitbesteld en de financiering voor de productie zou rond moeten zijn.

Keuze tussen zonne-energie en plug-in

Het meest spectaculaire kenmerk van de auto is dat hij is voorzien van zonnecellen, die hem op zonnige dagen kunnen opladen. De ruim 3 vierkante meter vervangbare zonnecellen zijn weggewerkt in de radiateur, op het dak en aan de achterkant van de auto.

Volgens Aptera Motors kan een dag parkeren in de zon genoeg energie opleveren voor een rit van circa 60 kilometer. Maar dat werkt waarschijnlijk alleen op plekken waar de hemel altijd blauw is.

Met de accu heeft de auto in theorie een bereik van 1500 kilometer, en na 12 minuten opladen komt daar nog eens 200 kilometer bij voor als het bewolkt is.

aptera, elektrische auto, aerodynamica, zonne-energie

De Aptera is zo aerodynamisch mogelijk vormgegeven.

© Aptera Motors

Elektrisch hart geeft filmisch aanzien

Gewoonlijk zijn auto’s vierkante dozen met min of meer zachte vormen.

Aptera trekt zich daar niets van aan. De auto is ontworpen om de luchtweerstand te minimaliseren, en heeft daarom maar drie wielen en de vorm van een druppel.

Volgens Aptera gebruikt een normale auto tot 60 procent van zijn brandstof om lucht weg te duwen, dus het loont om zoveel mogelijk van de luchtweerstand weg te nemen.

De auto zal op de Amerikaanse markt ongeveer 25.000 dollar kosten en zou later dit jaar in productie moeten gaan.