Duitse auto van de toekomst heeft vleugels

Een klein Duits bedrijf heeft al een vliegende auto in de lucht en voert daarmee de druk op voor giganten als Airbus en Uber. Het project wordt gesteund door de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en heeft onlangs 90 miljoen dollar aan financiering binnengehaald.

Lilium Jet

Een klein Duits bedrijf meldt zich met de Lilium Jet in de wedloop voor de bouw van de eerste in massa geproduceerde vliegende auto.

© Lilium

Het lijkt of het regelrecht uit een sciencefictionfilm uit de jaren 1980 is komen vliegen. Maar na zijn eerste testvlucht was duidelijk dat de vliegende auto van de toekomst bezig is werkelijkheid te worden.

Het kleine Duitse bedrijf Lilium heeft zich – als David tegen Goliath – gemeld in de wedloop om als eerste met een vliegende auto te komen.

De onderneming wordt gesteund door de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en heeft onlangs 90 miljoen dollar (75,7 miljoen euro) aan financiering binnengehaald.

Vliegende auto stijgt op

De concurrenten zijn multinationals als Airbus en Uber. Maar terwijl hun versies nog op de tekentafel liggen, heeft Lilium zijn Lilium Jet al een rondje laten vliegen.

En het resultaat is indrukwekkend.

Verticaal opstijgen en landen

De Lilium Jet heeft drie elektrische straalmotoren, die elk een vleugel aandrijven. Op de vleugels zitten 12 flappen, die verticaal en horizontaal kunnen draaien.

Daardoor kan de Lilium Jet loodrecht opstijgen.

Als de auto de gewenste hoogte heeft bereikt, draaien de motoren in een horizontale positie en vliegt de auto als een gewoon straalvliegtuig.

Video

300 km/h op elektriciteit

De auto rijdt uitsluitend op stroom en is daardoor zowel CO2-neutraal als geluidsarm. Toch kan hij een snelheid van 300 km/h bereiken – en dat houdt hij een uur vol op één keer opladen.

Airbus kondigde eerder dit jaar zijn vliegende auto aan, de Airbus Pod, die kleiner is dan een Smart en kan worden opgepikt door een drone.

Uber verwacht in 2020 in Dubai vliegende auto’s te kunnen inzetten voor commerciële transporten.

Video