Doorbraak: Elektrische auto’s gaan opladen tijdens het rijden

Onderzoekers van de Stanford University hebben een concept ontwikkeld om stroom over te dragen tussen objecten in beweging – draadloos. Het idee is dat daarmee de telefoon kan worden opgeladen in je zak, en elektrische auto’s tijdens het rijden.

Elektrische auto

Binnenkort verdwijnt deze oplader mogelijk uit het straatbeeld.

© Shutterstock

Ze maken geen lawaai, stinken niet en hebben een zeer kleine ecologische voetafdruk. Maar ondanks deze voordelen kampen elektrische auto’s nog met een groot probleem.

Hun actieradius is beperkt en het opladen duurt relatief lang.

Onderzoekers van de Stanford University hebben echter een regelrechte doorbraak bereikt, die alle problemen van de elektrische auto zou kunnen oplossen.

Hoeveelheid stroom moet worden verhoogd

De onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om elektriciteit draadloos over te brengen op een nabij object in beweging. Het team is erin geslaagd 1 milliwatt stroom over te dragen – 10 miljoen keer minder dan wat een elektrische auto nodig heeft.

Toch zijn de onderzoekers optimistisch: de hoeveelheid elektriciteit verhogen is eenvoudiger dan het ontwikkelen van de methode op zich.

Het onderzoek bouwt voort op een MIT-project uit 2007. Daarbij slaagden onderzoekers er ook in elektriciteit draadloos over te brengen op objecten in beweging, maar destijds was het nog nodig dat de afstand tussen de twee objecten constant was.

Bij het nieuwe project is het geen probleem als de afstand varieert.

Laad je telefoon op in je zak

Het concept werkt doordat een ‘trillend’ elektromagnetisch veld wordt gecreëerd in een elektrisch circuit, dat stroom genereert.

Dat betekent dat er wel draadloze opladers in het wegdek moeten worden geïnstalleerd om elektrische auto’s onderweg te kunnen opladen.

De hoop is dat niet alleen eigenaren van elektrische auto’s van het onderzoek kunnen profiteren. In principe kunnen draadloze opladers in elke ruimte worden geïnstalleerd, waardoor bijvoorbeeld je smartphone wordt opgeladen als je je in die ruimte bevindt.