Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Elektrische auto

Binnenkort verdwijnt deze oplader mogelijk uit het straatbeeld.

© Shutterstock
Transport - Auto's

Doorbraak: Elektrische auto’s gaan opladen tijdens het rijden

Onderzoekers van de Stanford University hebben een concept ontwikkeld om stroom over te dragen tussen objecten in beweging – draadloos. Het idee is dat daarmee de telefoon kan worden opgeladen in je zak, en elektrische auto’s tijdens het rijden.

Ze maken geen lawaai, stinken niet en hebben een zeer kleine ecologische voetafdruk. Maar ondanks deze voordelen kampen elektrische auto’s nog met een groot probleem.

Hun actieradius is beperkt en het opladen duurt relatief lang.

Onderzoekers van de Stanford University hebben echter een regelrechte doorbraak bereikt, die alle problemen van de elektrische auto zou kunnen oplossen.

Hoeveelheid stroom moet worden verhoogd

De onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om elektriciteit draadloos over te brengen op een nabij object in beweging. Het team is erin geslaagd 1 milliwatt stroom over te dragen – 10 miljoen keer minder dan wat een elektrische auto nodig heeft.

Toch zijn de onderzoekers optimistisch: de hoeveelheid elektriciteit verhogen is eenvoudiger dan het ontwikkelen van de methode op zich.

Het onderzoek bouwt voort op een MIT-project uit 2007. Daarbij slaagden onderzoekers er ook in elektriciteit draadloos over te brengen op objecten in beweging, maar destijds was het nog nodig dat de afstand tussen de twee objecten constant was.

Bij het nieuwe project is het geen probleem als de afstand varieert.

Laad je telefoon op in je zak

Het concept werkt doordat een ‘trillend’ elektromagnetisch veld wordt gecreëerd in een elektrisch circuit, dat stroom genereert.

Dat betekent dat er wel draadloze opladers in het wegdek moeten worden geïnstalleerd om elektrische auto’s onderweg te kunnen opladen.

De hoop is dat niet alleen eigenaren van elektrische auto’s van het onderzoek kunnen profiteren. In principe kunnen draadloze opladers in elke ruimte worden geïnstalleerd, waardoor bijvoorbeeld je smartphone wordt opgeladen als je je in die ruimte bevindt.

Lees ook:

Auto's

Nieuwe technologie revolutioneert elektrische auto

2 minuten
Fast car 1/2015
Auto's

De snelste auto's

3 minuten
Auto's

De auto krijgt poten

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg