Samson

Daar is ie eindelijk: VS keuren vliegende auto goed

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit heeft een auto goedgekeurd die zowel op het land als in de lucht de 200 km/h aantikt. De prijzen beginnen bij 160.000 euro.

De Amerikaanse Switchblade is de eerste snelle auto die voorlopig toestemming heeft om ook boven de weg te vliegen.

Switchblade-producent Samson Sky kreeg groen licht voor take-off van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

De auto heeft in de lucht een topsnelheid van 322 km/h, terwijl hij op de weg met zijn drie wielen kan optrekken tot 200 km/h. De eerste modellen zijn al te bestellen.

Toekomstdroom wordt werkelijkheid

De vliegende auto is al een toekomstdroom sinds de eerste automobielen ruim 100 jaar geleden van de lopende band liepen en de straten veroverden.

Vorig jaar gaf de FAA de Chinese producent Terrafugia toestemming om op te stijgen met zijn vliegende Transition-auto voor twee personen. Dit voertuig had echter moeite met rijden op de weg.

Dit soort problemen waren vrij standaard voor eerdere vliegende auto’s, die vooral drones en omgebouwde vliegtuigjes waren die ook op twee wielen konden rijden. De hybride Transition had een theoretische topsnelheid op de weg van 100 km/h.

Het team van de Switchblade sleutelt al 16 jaar aan vliegende auto’s, en de dag nadat de FAA-goedkeuring op zak was, reed een testmodel op hoge snelheid over een landingsbaan, zoals je hier kunt zien:

Over een paar weken in de lucht

Nu moet het 6,2 meter lange hybridemodel testvluchten gaan maken in de lucht. Volgens producent Samson Sky begint de testfase in de nazomer.

Als de Switchblade de tests in de lucht heeft doorstaan, kan hij naar verwachting eind 2023 in massaproductie worden genomen.

Met een gewicht van 840 kilo en een laadvermogen van 260 kilo moet de aerodynamische propeller aan de achterzijde meer dan een ton in de lucht zien te houden.

De vleugels met een spanwijdte van 8,2 meter worden uitgeklapt als de messen van een zakmes (vandaar de naam Switchblade), en met een druk op de knop verandert de auto binnen 3 minuten in een vliegtuig. In de tank is plek voor 125 liter brandstof, waarmee het hybridemodel 720 kilometer kan vliegen.

Om op te stijgen is een startbaan van 335 meter nodig, en om weer te landen volstaat een baan van ruim 210 meter.

Ter vergelijking: het meest geproduceerde vliegtuig aller tijden, de 8 meter lange Cessna 172, heeft 245 meter nodig om op te stijgen en 700 meter om te landen.

1700 auto’s kunnen de lucht in

Als je zin hebt om de Switchblade eens te proberen, heb je op de grond minimaal een motorrijbewijs nodig.

Om er een vluchtje mee te maken, moet je echter over een vliegbrevet voor privévliegtuigen beschikken.

Zo’n brevet is volgens producent Samson Sky echter geen voorwaarde om er eentje te mogen kopen, en zelfs niet om plaats te kunnen nemen in de cockpit van de eerste auto die echt kan rijden en vliegen – zolang je op de grond blijft.

Het Limited-model kost ca. 750.000 euro en is daarmee de duurste auto van Samson Sky. Voor het topmodel van concurrent Terrafugia zou je zo’n 400.000 euro moeten neertellen, maar dat gaat niet zo snel op de snelweg.

© Samson

De prijs begint bij 160.000 euro, waarmee je het goedkoopste model in huis haalt. Je kunt ook een Switchblade Limited-model op maat laten maken en rondvliegen in stijl, met onder meer leren stoelen, een stalen binnenwerk en audiosysteem. Dan moet je 750.000 euro neertellen.

Tot nu toe zijn er volgens de Amerikaanse nieuwssite The Hill zo’n 1700 Switchblades besteld.

Alleen al in de VS werken ruim 30 bedrijven aan vliegende auto’s, die de komende jaren op de wegen en in de lucht worden verwacht.