nb_u09 Rinspeed

Dit is het uitzicht vanuit je volgende auto

De zelfrijdende auto van de toekomst is voorzien van luxaflex, een draadloze oplader voor je mobiel en een laserscanner op het dak. De auto Rinspeed Budii is de komende twee weken op de autosalon in Genève te zien.

2 maart 2015 door Carsten Nymann

Stel je voor: je voegt met je auto in op de snelweg. Het verkeer rijdt lekker door en je laat het stuur los, dat zich terugtrekt en met behulp van een robotarm aan je voeten gaat liggen.

De auto neemt de besturing over, terwijl jij met een druk op de knop het zonneschermen uitvouwt en jezelf zo afschermt voor nieuwsgierige blikken. Je pakt je laptop en gaat aan het werk.

De Zwitserse firma Rinspeed staat bekend om zijn gekke, experimentele auto's. Daarop is het nieuwste concept, de zelfrijdende auto Budii, geen uitzondering.

Terwijl de auto rijdt via een scanner, kun je de waaiervormige zonneschermen uitvouwen en ongezien door andere weggebruikers je gang gaan.

Zelfrijdende auto is gebaseerd op BMW-techniek

Deze week maakt de Budii zijn werelddebuut op de salon in Genève, de belangrijkste autotentoonstelling van Europa. De salon is geopend tot 15 maart.

Het model bouwt voort op de kleine elektrische auto i3 van het Duitse merk BMW, die door de Zwitsers is omgeturnd tot een zelfrijdende etalage voor futuristische autotechnologie.

Autonome auto heeft laserscanner

De zelfrijdende auto vindt zijn weg in het verkeer met behulp van een laserscanner, die op een uitschuifbare arm op het dak is gemonteerd.

De scanner werkt samen met een camera met hoge resolutie en brengt het terrein in kaart. Daardoor kan het behalve obstakels ontwijken ook de vering aanpassen aan het wegdek.

Als de auto de besturing overneemt, schuift op het dak een arm met een laserscanner uit. Foto: Rinspeed.

Snel schakelen tussen automatische en handmatige besturing

Als de verkeerssituatie te complex wordt voor de technologie, of als de chauffeur gewoon zin heeft om zelf te rijden, wordt het stuurwiel weer uit de rustpositie gehaald.

Doordat het stuur op een flexibele robotarm is gemonteerd die in het midden zit, kunnen de inzittenden zelf kiezen of de persoon in de linker- of rechterstoel de besturing overneemt.

Voorlopig geen zelfrijdende auto van Rinspeed

De Budii is bedoeld als een showcase voor technologieën van de toekomst en wordt niet in zijn huidige vorm op de markt gebracht.

Terwijl de robotarm en de linkse of rechtse besturing nog conceptueel zijn, bevat de Budiii ook concretere innovaties, die binnenkort in auto's kunnen worden geïntroduceerd.

Zo zijn er vakjes waarin je je mobiele telefoon via inductie kunt opladen. Dat houdt in dat je smartphone automatisch draadloos wordt opgeladen als je hem in zo'n vakje legt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: