Hybride auto 12/2014

Hybride auto rijdt op lucht

Pure lucht. Dat gebruikt de nieuwe hybride auto van Peugeot in aanvulling op benzine. Vooral in de stad is de auto erg schoon.

14 november 2014

Hybride auto kan op drie manieren rijden

De bestuurder kan kiezen tussen rijden op benzine, lucht en een combinatie daarvan.

Lucht is erg geschikt voor in de stad, waar de auto langzamer rijdt en vaker remt, en de combinatie werkt het best in de bergen. Op de snelweg heeft benzine de voorkeur.

ANIMATIE: Zo rijdt de hybride auto van de toekomst door stad en land:

Zo werkt de hybride van Peugeot:

1. BENZINEMOTOR Voor in de auto zit een 1,2-liter benzinemotor met drie cilinders naast de luchtmotor. De twee motoren zijn met elkaar verbonden, zodat de auto deels op benzine en deels op lucht kan rijden. De bestuurder kan er ook voor kiezen uitsluitend benzine te gebruiken.

2. LUCHTMOTOR De hydraulische luchtmotor wordt door perslucht uit het midden van de auto aangedreven. Met luchtkracht alleen kan de wagen zijn topsnelheid niet bereiken. Bij een snelheid onder de 43 km/h wordt het rijden op lucht automatisch geacticveerd, maar het kan tot 70 km/h.

3. LUCHTTANK De luchttank is op een pomp aangesloten die tank en motor verbindt. Tijdens het rijden worden overtollige energie van de benzinemotor en de wielen en warmte van de remmen gebruikt om lucht in de tank te pompen en onder druk te zetten. Deze lucht drijft de luchtmotor aan.

4. EXTRA TANK Onder de achterkant van de auto bevindt zich een extra luchttank. Die dient als reservoir waarin extra perslucht opgeslagen wordt onder een iets lagere druk dan in de andere tank, waardoor het systeem in balans blijft. De extra tank is met een slang verbonden aan de grootste luchttank.

FEITEN

CO2-UITSTOOT: 69 g/km. Een gewone personenauto stoot zo’n 150 g/km uit.

BENZINEVERBRUIK: 1:34,5 of hoger.

TOPSNELHEID: Ca. 175 km/h.

BEREIK: Ca. 1370 kilometer op een volle luchttank en een volle benzinetank.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: