Superbus car

Luxe bus op stroom rijdt 250 km/h

De Nederlandse Superbus rijdt op elektriciteit en kan 23 passagiers vervoeren.

14 april 2011

Overal ter wereld is men bezig het openbaar vervoer te verbeteren en dat kan met grotere, snellere bussen. De Superbus is van Nederlandse makelij en brengt met een topsnelheid van 250 km/h maximaal 23 passagiers per reis naar hun bestemming.

De Superbus is 15 meter lang, 2,55 meter breed en 1,65 meter hoog en telt acht deuren. Hij rijdt op stroom en haalt 210 kilometer op een volle tank. De bus is tot stand gekomen door een samenwerkingsproject van de TU Delft en de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is gemaakt van koolstofvezel, thermoplastische glasvezel en lexaan-polycarbonaat, dat 35 keer zo sterk is als gewoon acryl.

Er gaat veel aandacht uit naar de aerodynamica, waar de Italiaanse ingenieur Antonia Terzi, die voor het formule-1 team van BMW-Williams heeft gewerkt, verantwoordelijk voor is. Vorm en interieur spelen namelijk ook een rol voor de mensen achter het project. Het thema is luxe: in de bus kun je kiezen voor een een- of een tweepersoonscompartiment, die allebei tv en draadloos internet bieden zodat je tijdens de rit kunt werken en ontspannen.

De bus, die in september 2010 met succes is getest, kan gewoon op de weg rijden, maar de ontwikkelaars hopen dat er nieuwe wegen komen, zodat de bus met een topsnelheid de reistijd van de reiziger minimaliseert.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: