Sichere Intelligente Mobilität – Testfeld Deutschland

Met netwerk zie je alles aankomen

Als auto's met elkaar praten, krijg je informatie over verkeersongelukken en gevaarlijke situaties.

16 april 2012 door Henrik Bendix

Auto’s worden uitgerust met steeds meer sensoren, maar er zijn grenzen aan hun bereik. Als auto’s met elkaar communiceren, kunnen ze hun automobilisten echter veel beter waarschuwen voor potentieel gevaarlijke situaties.

Onderzoekers van de technische universiteit in München zijn auto’s nu aan het verbinden via een draadloos netwerk. Dit project, Sichere Intelligente Mobilität – Testfeld Deutschland (simTD), wordt uitgevoerd in samenwerking met zeven autofabrikanten, en er zijn 120 auto’s bij betrokken.

Als een van de auto’s bijvoorbeeld een ongeluk krijgt, stuurt hij automatisch bericht naar alle auto’s in de buurt, waardoor het risico dat er meer voertuigen bij betrokken raken, minimaal is.

Lichtcurves en intelligente borden kunnen ook informatie naar de voertuigen sturen, en bij wegwerkzaamheden kan een zender de automobilisten tijdig waarschuwen. Zo zijn niet alleen ongelukken te voorkomen, maar de chauffeur kan zijn rijgedrag ook aan de verkeersomstandigheden aanpassen en bijvoorbeeld rode stoplichten en files omzeilen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: