Google Robot Car

Google-auto neemt stuur over

De route is bekend en alle informatie staat in de computer voordat de auto wegrijdt. De rest regelt hij zelf.

16 april 2012 door Henrik Bendix

De zelfrijdende auto van Google heeft al lange trajecten zelfstandig afgelegd. Voordat de Google-auto op pad wordt gestuurd, is de route nauwkeurig bepaald.

Strepen op de wegen, verkeersborden en andere belangrijke informatie zijn ingevoerd in de computer, zodat de auto vaste ijkpunten heeft. De rest doet hij daarna zelf met behulp van gps, een geavanceerde laser, vier radars en een videocamera.

Uitrusting van robotauto’s:

  • Gps laat zien waar de auto is.

  • Een videocamera naast de achteruitkijkspiegel houdt verkeerslichten in de gaten en registreert beweging, vooral ook van fietsers en voetgangers.

  • Vier radars helpen met het zoeken naar obstakels. Drie radars zitten voor op de auto, de vierde zit achterop. De werking van deze radars berust op het opvangen van gereflecteerde radiogolven.

  • De draaiende laser op het dak brengt de omgeving in beeld door een onzichtbare infrarode laserstraal uit te zenden en te meten hoe lang het duurt voor hij terug is. Bereik: 70 meter

  • De computer vergaart alle informatie van de sensoren en vergelijkt deze doorlopend met de routegegevens die bij voorbaat al bekend zijn. De computer controleert stuur, rem en versnelling, en met de juiste software komt de auto veilig op zijn bestemming aan.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: