aeromobil

Aeromobil: Vliegtuig en racewagen ineen

De Aeromobil brengt de droom van een vliegende auto een stuk dichterbij. Hier stijgt het prototype op.

5 februari 2014 door Antje Gerd Poulsen

160 km/h op de grond - 200 km/h in de lucht

De Aeromobil is iets tussen een racewagen en een sportvliegtuigje in, en een van de vliegende auto's of rijdende vliegtuigen die op dit moment ontwikkeld worden of al te koop zijn.

Met een druk op de knop klappen de vleugels en flaps automatisch uit, en een andere knop verplaatst de kracht van de motor van de voorwielen naar de propeller aan de achterkant. De vliegende auto rolt van de startbaan af en stijgt op als een vliegtuig met een snelheid van 130 kilometer per uur. De topsnelheid op de grond is 160 km/h en in de lucht 200 km/h.

Landen met lage snelheid

Inklapbare vleugels, een efficiënte, compacte motor van 100 pk en een propeller zijn de ingrediënten van de Aeromobil.

De vleugels zijn voorzien van flaps, die meer lift geven bij het opstijgen en het toestel afremmen bij de landing, zodat het met een lage snelheid kan landen en de landingsbaan niet zo lang hoeft te zijn. Op de grond drijft de motor de voorwielen aan, terwijl hij in de lucht de propeller aan de achterzijde van energie voorziet.

De romp bestaat uit een stalen skelet bedekt met koolstofvezel, waardoor de vliegende auto maar 450 kilo weegt.

Traject van 20 jaar

De Slowaakse technisch ontwerper Stefan Klein heeft 20 jaar van zijn leven aan het project besteed. Hij hoopt dat de Aeromobil op een dag een plaatsje krijgt in het dagelijkse verkeer, zodat hij op een gewone parkeerplaats kan staan en bij het plaatselijke benzinestation kan tanken. Voor vliegen is echter een luchthaven nodig. Naast de bestuurder/piloot biedt de Aeromobile plaats aan één passagier.

Er worden op dit moment verschillende prototypen van de vliegende auto getest, en het zal nog wel een paar jaar duren voordat de Aeromobil verkrijgbaar is.

Aeromobil Flying Car

Prijs: Onbekend Op de markt: Een prototype is getest Topsnelheid, grond/lucht: 160/200 km/h Maximale vlieghoogte: Onbekend Motortype: 100 hk Rotax 912-zuigermotor Aantal passagiers (inclusief piloot): Twee Gewicht: 450 kg Pluspunt: Snel op de grond en in de lucht

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: