Airbus bouwt vervoermiddel van de toekomst

De Franse vliegtuigbouwer Airbus heeft een concept ontwikkeld dat een auto, drone en een hyperloop combineert. Het voertuig wordt bestuurd door kunstmatige intelligentie.

Airbus Pop.Up
© Airbus/Italdesign

Als het aan Airbus ligt, heb je in de toekomst maar één vervoermiddel nodig – waar je ook heen wilt.

De Franse vliegtuigbouwer heeft een nieuw concept – Pop.Up – geïntroduceerd om te laten zien hoe het vervoermiddel van de toekomst er volgens het bedrijf uitziet.

En als ze gelijk hebben, reist iedereen binnenkort in een multifunctionele cabine voor twee personen.

###

Vliegtuig, auto en trein

De cabine kan zichzelf niet verplaatsen, maar wordt op verschillende modules bevestigd.

Op vier wielen rijdt hij door de stad, maar als het verkeer weer eens stilstaat, worden de wielen vervangen door een dronemodule, zodat je een tijdje boven de file kunt vliegen.

En als je ver wilt reizen, kun je de cabine vastkoppelen aan andere cabines. Op die manier creëer je een trein die door een ‘hyperloop’ kan rijden – een vacuüm hogesnelheidstunnel.

###

Voertuig bestuurt zichzelf

Het voertuig wordt bestuurd door kunstmatige intelligentie. Het enige wat je nog hoeft te doen, is aangeven waar je opgehaald en afgezet wilt worden. De cabine rekent zelf uit hoe je het gemakkelijkst van A naar B komt.

Bovendien voorziet hij je tijdens de reis van handige informatie door middel van augmented reality. De kunstmatige intelligentie registreert ook je humeur en past het licht in de cabine hierop aan.

Het concept is ontwikkeld in samenwerking met het designbureau Italdesign, dat bekend is vanwege een aantal legendarische auto-ontwerpen, bijvoorbeeld de oorspronkelijke VW Golf.

Maar het is en blijft een concept voor de toekomst, en dus heeft Airbus nog niet gezegd wanneer het vervoermiddel in productie gaat.