Shutterstock / ivan_kislitsin

Zo word je online onzichtbaar in vier simpele stappen

Als je online onopvallender wilt worden, je data voor jezelf wilt houden en pottenkijkers geen kans wilt geven, kun je relatief eenvoudig anoniem worden op het net.

De Canadese acteur Keanu Reeves is van Chinese streamingdiensten gegooid nadat hij onlangs met andere bekendheden via een videoverbinding deelnam aan een jaarlijks concert voor Tibet.

Zo’n 19 filmtitels met de 57-jarige acteur, waaronder Speed en de Matrix-trilogie, zijn verdwenen van diensten als Youku en Tencent, die samen meer dan 600 miljoen gebruikers hebben.

Omdat de Chinese staat en de regio Tibet bijzonder moeizame betrekkingen hebben vanwege de wens van de Tibetanen om zelfstandig te worden, wordt het verwijderen van de films door meerdere media uitgelegd als een wraakactie van de Chinezen voor de deelname van Keanu Reeves aan het Tibet-concert.

Zoeken naar de Chinese naam van Keanu Reeves (Jinu Liweisi) geeft op dit moment nul resultaten en dit bericht op de Chinese zoekmachine iQiyi: Due to relevant laws, regulations and policies, some results are not shown.

© Flickr / Nathan Congleton

Volgens het Britse PC Magazine wordt Reeves in China ook uit de resultaten gefilterd door zoekmachines als Google en de Chinese internetgigant Baidu met 200 miljoen dagelijkse gebruikers.

Daarmee is de online identiteit van de acteur in China – en daarmee zijn marktwaarde – vrijwel uitgewist.

Wil je zelf online onzichtbaar zijn?

Hoewel het natuurlijk heel vervelend is dat Reeves persona non grata is geworden in China, wekt de strenge censuur van het land wellicht de indruk dat het mogelijk is te verdwijnen van het openbare internet – ook vrijwillig.

Misschien wil je niet dat er gegevens uit je verleden te vinden zijn, zoals gênante jeugdfoto’s, domme opmerkingen of blogs die je carrière kunnen schaden.

Of misschien wil je gewoon geen pottenkijkers, zoals die halfgare ex, of wil je niet dat advertentieboeren en zoekmachines zo veel over je opslaan als ze maar te weten kunnen komen.

Als dat zo is, kun je net als Neo uit The Matrix, gespeeld door Keanu Reeves, de rode pil slikken en je in vier eenvoudige stappen ontdoen van een vervelend online-verleden en ongewenste meekijkers.

1. Word onzichtbaar op sociale media

Op grote sociale platforms als Facebook en LinkedIn kun je je profiel wissen of pauzeren als je verlost wilt zijn van irritante notificaties en stiekeme bezoekjes aan je profiel.

Bij de pauzefunctie van sociale media is het altijd zo dat je je foto’s en updates behoudt, maar dat je niet te zien bent voor anderen.

Wis je profiel of neem een pauze

2. Verdwijn uit Googles zoekresultaten

In overeenstemming met een EU-richtlijn uit 2014 over ‘het recht op vergetelheid’ kun je eisen dat Google resultaten met jouw naam verwijdert, zolang ze geen publiek belang dienen.

Dat betekent kort gezegd dat het lastig wordt om uit de zoekresultaten te verdwijnen als je een bekende, publieke persoonlijkheid bent.

Maar als je dat niet bent en je wilt van een vervelende vermelding af, je huis van Street View halen of gewoon niet voorkomen in zoekresultaten van Google, kun je verzoeken om vergeten te worden.

Klik op deze links om de stappen te doorlopen om je naam te laten verwijderen uit de twee grootste zoekmachines, Google en Bing, die samen wereldwijd 95 procent van de zoekopdrachten uitvoeren.

Let er wel op dat je oude foto’s en blogs gewoon online blijven staan. Ze worden alleen niet getoond in zoekmachines.

Als je gewist wilt worden van een forum of andere site, zul je contact op moeten nemen met de redacteur of webmaster ervan.

3. Verdring jezelf van Googles voorpagina

Na een verzoek om verwijderd te worden uit de zoekresultaten kunnen er nog negatieve artikelen op de eerste pagina’s van Google blijven staan omdat die een publiek belang dienen.

Negatieve publiciteit over jezelf of je bedrijf kun je met behulp van SEO – van de Engelse term voor zoekmachineoptimalisatie – naar pagina acht van de zoekresultaten laten zakken, waar bijna nooit iemand kijkt.

Dit vergt echter wat technische kennis en begrip van de algoritmen van Google, dat ruim 100 min of meer geheime parameters kent waaraan gesleuteld kan worden.

Een belangrijk criterium voor een prominente plek in Google is dat er veel links naar de betreffende site zijn. De zoekmachine ziet die dan als relevant en kent hem een hoge plaats toe.

Om een negatief resultaat weg te poetsen van de voorpagina, kun je dus nieuwe, positieve blogs over jezelf publiceren, steeds met een aparte URL, die je dan naar elkaar laat linken.

Zo komt de nieuwe, positieve content bovenaan, terwijl de oude, vervelende teksten verbannen worden naar de krochten van de zoekmachine.

Leef onzichtbaar online

Als je alle sporen van je online-verleden hebt uitgewist, kun je redelijk anoniem over het internet struinen als je je aan een paar simpele regels houdt en andere diensten gebruikt dan je gewend bent.

Geef nooit je echte naam prijs

Het is zo eenvoudig als het klinkt: als je naam, e-mailadres en telefoonnummer niet online staan, kan niemand ze opzoeken.

Als je het lastig vindt om te stoppen met sociale media als Facebook, kun je makkelijk een profiel aanmaken onder een alias.

Zoek ergens anders

Om het oogsten van gegevens door Google te vermijden, kun je zoekmachines gebruiken als DuckDuckGo, SearX of Metagear, die meer respect hebben voor je privacy.

Je kunt ook gebruikmaken van incognitovensters in je browser, zodat cookies over je gedrag niet opgeslagen worden als je de browser sluit.

Gebruik VPN-diensten

Je kunt gebruikmaken van een virtueel particulier netwerk (VPN) als je via een versleutelde tunnel wilt ontsnappen aan het plaatselijke internet.

Een versleutelde VPN-verbinding anonimiseert niet alleen je IP-adres, maar maakt het ook moeilijker om je te tracken en je gerichte advertenties te tonen.

Neem een prepaid sim

Een telefoon met een anonieme prepaid simkaart is een veilige manier om je naam en nummer gescheiden te houden.

Als je dat per se met een smartphone wilt doen, moet je een gebruiker aanmaken op het iOS- of Android-systeem met een alias voordat je de simkaart gebruikt.

Gebruik een wachtwoordmanager

Als je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere onlinediensten, kan het lastig zijn om anoniem te blijven als je het vergeet.

Het is aan te bevelen om een uniek wachtwoord te gebruiken voor alle diensten en die op te slaan in een wachtwoordmanager als Bitwarden, LastPass of Zoho Vault.

4. Verberg je adres en telefoonnummer

Klaar is Kees, denk je misschien, maar zó makkelijk is het nu ook weer niet. Er zwerven waarschijnlijk nog allerlei gegevens rond, zoals e-mailadressen, telefoonnummers en je huisadres, die je identiteit kunnen prijsgeven.

Zoek daarom op alle informatie over jezelf die je kunt bedenken – niet in de laatste plaats je naam, je adres, je telefoonnummer en je e-mailadres.

Telecombedrijven hebben soms afspraken met online-gidsen die graag gegevens van je willen hebben als je bijvoorbeeld een telefoon koopt of je nummer ergens registreert.

Zulke gidsen zijn verplicht om je uit hun database te halen als je daar schriftelijk om verzoekt.

Het duurt maar een paar minuten om een verzoek te sturen om verwijderd te worden van dergelijke sites, en je moet regelmatig controleren of je er niet toch weer bent beland.