Shutterstock

Zo red je een natte smartphone

Je hoort weleens dat je een nat geworden smartphone kunt redden met een föhn of ongekookte rijst. Maar klopt dat wel?

Een telefoon die kletsnat wordt, is gelukkig niet per se verloren. Helaas gaan er veel slechte adviezen rond over de beste manier om elektronica te redden.

Zo raden deskundigen het af om ongekookte rijst te gebruiken om het vocht eruit te trekken, omdat stof van de rijst of zelfs hele of halve rijstkorrels in de contactjes kunnen dringen, waardoor kortsluiting ontstaat.

Huismiddeltjes kunnen telefoon smelten

Wat wel een goed idee is: de telefoon in een afgesloten bak met silicagel leggen, de stof die vaak in kleine zakjes bij nieuwe schoenen en elektronica zit.

De silica onttrekken dan langzaam het vocht aan de elektronica.

Een andere veelgehoorde tip is om de smartphone droog te föhnen, maar ook daarmee loop je het risico het probleem juist erger maken: de föhn duwt het water weg, waardoor dit zich kan verspreiden over de componenten van de telefoon.

Ook bestaat het gevaar dat de kunststof onderdelen van de telefoon door de hitte van de föhn smelten.

© Shutterstock

2 tips om een natte telefoon te redden

© Shutterstock

Zet de telefoon uit:

Water kan een elektrische verbinding creëren tussen twee polen, en kortsluiting veroorzaken. Zet daarom de telefoon meteen uit.

© Shutterstock

Haal de batterij eruit:

Maak de telefoon indien mogelijk open en haal de batterij en simkaart eruit. Zonder batterij kan er geen kortsluiting ontstaan.