Een netwerk met een zesde zintuig
Hoewel het 6G-netwerk vermoedelijk pas in 2030 commercieel wordt uitgerold, probeert men nu al robuuste netwerken te bouwen voor extreem datahongerige apps.
De Koreaanse IT-gigant Samsung lanceerde twee jaar geleden zijn 6G-strategie, met mobiele hologrammen met hoge resolutie en gegevensoverdracht vanuit virtuele werelden, waarmee je boodschappen kunt doen bij een 3D-supermarkt in je mobiele telefoon.
De fusie van twee gerespecteerde techbedrijven tot de firma Nokia Bell Labs Institute slaat een andere weg in en richt zich op de realiteit.
Hun droom is dat het 6G-netwerk een soort zesde zintuig is, dat lokale data als verkeer en weersverwachtingen in realtime registreert. Het netwerk wordt zo een sensorisch apparaat, dat via de luidspreker van je auto waarschuwt dat er spookrijders op de weg zijn of onweer op komst is.
Bij Ericsson maakt waarneming van de lokale omgeving ook deel uit van hun 6G-visie, wat nog versterkt wordt door een AI-gebaseerde chiptechnologie die data lokaal opslaat en verwerkt, in bijvoorbeeld je mobiele telefoon of op het netwerk waar je data vandaan haalt.
Ericsson werkt samen met onderzoekers van MIT en hoopt dat de nieuwe chiptechnologie met lokaal gegevensbeheer energie bespaart en de persoonlijke veiligheid vergroot, omdat data dan geen hele reis hoeven af te leggen.
6G is al in de ruimte
Nadat China in 2020 6G-satellieten in een baan rond de aarde bracht, zijn landen als de VS, Japan, Korea, India en Finland op de 6G-trein gesprongen.
Ook commerciële spelers als het Chinese Huawei en het Koreaanse LG hebben geprobeerd hun communicatie met 6G-satellieten te optimaliseren, voordat 6G vermoedelijk in 2023 of 2024 wordt gestandaardiseerd.
De eerste 6G-eenheden worden gebouwd en getest. De 6G-eenheden van de producenten worden onder meer getest met nieuwe apps, die gebouwd zijn op waanzinnige datasnelheden in een vermoedelijk hoog frequentiespectrum tussen 100 gigahertz en 10 terahertz, wat voor minder vertraging in de datastromen zorgt en de gebruikerservaring verbetert.
Zelfrijdende auto’s krijgen een boost door de snellere datastromen, en ook wordt verwacht dat het aantal met internet verbonden eenheden, zoals intelligente lampen en sensoren in vuilnisbakken, stijgt van de huidige 14 miljard naar 30 miljard eenheden in 2030.
Maar eerst moeten de veiligheid, netwerkuitbreiding, massaproductie en het prijskaartje op orde zijn, wil 6G aan het begin van volgend decennium wereldwijd kunnen worden uitgerold en voor iedereen beschikbaar zijn.