Hoewel windstroom de schoonste is van de duurzame energiebronnen, zijn afgedankte windturbines belastend voor het klimaat. Dat blijkt uit een groot onderzoek uit februari 2021 van ingenieur Leon Mishnaevsky van de technische universiteit van Denemarken in het wetenschappelijke tijdschrift Materials.
Het grootste afvalprobleem vormen de wieken, de eerste belangrijke onderdelen van een turbine die er de brui aan geven, meestal na 20 tot 25 jaar. Ze slijten door o.a. stuifmeel en zand in de wind.
Omdat de wieken meestal uit verschillende materialen bestaan die moeilijk te scheiden zijn, is hergebruik lastig. Zo kan een wiek uit harde kunststof, glasvezel en balsahout, pvc, koolstofvezel en schuim of een andere combinatie bestaan.
Reparatie verlengt levensduur
Het is volgens Mishnaevsky niet efficiënt om de materialen van de wieken te hergebruiken.
Zo stoot het omvormen van een 6,5 ton zware turbinewiek tot bestrating ca. 200 ton CO2 uit, terwijl er slechts 1 ton vrijkomt als je hem op de vuilnisbelt gooit.
Mishnaevsky stelt dat je de wieken het beste kunt opknappen om ze opnieuw als wieken te gebruiken. Dat kost ca. 3 ton CO2 voor een wiek van 6,5 ton, en er hoeft geen nieuwe te worden geproduceerd.
Het metaal van de mast en de turbinekop is wel relatief makkelijk te hergebruiken.