Shutterstock
Man onder brandende zon

Wetenschappers ontwikkelen stof die je koel houdt

Ingenieurs ontwikkelden een nieuwe stof die licht reflecteert en warmte afstaat. Als je hem in kleding toepast, heeft hij daardoor een uitgesproken koelend effect vergeleken met ander textiel.

Als je het warm hebt, kom je misschien niet meteen op het idee om meer kleren aan te trekken. Maar daar kan verandering in komen.

Chinese ingenieurs van de Huazhong University of Science and Technology hebben namelijk een stof ontwikkeld die met o.a. nanotechnologie licht reflecteert en warmte afstaat.

Als je de stof in kleding weeft, kan die het lichaam met een paar graden koelen, zelfs in een zeer warm klimaat.

Piepkleine pareltjes blokkeren licht en stralen het uit

De stof ontleent zijn eigenschappen onder meer aan microscopisch kleine deeltjes die gerangschikt zijn in pareltjes en langere vezels. Sommige stoffen in het nieuwe textiel worden al voor vergelijkbare doeleinden gebruikt, zoals titaniumoxide, dat vaak in zonnebrand zit.

Bovendien bevat de stof ook teflon en het bioplastic polymelkzuur of polylactide.

Teflon en titaniumoxide hebben een koelend effect omdat ze uv-licht reflecteren en zo opwarming tegengaan. Het polymelkzuur neemt infrarode warmte op uit het lichaam en staat die af.

Een probleem van de stof van gewone kleding is dat die het lichaam niet de kans biedt van de warmte van infraroodlicht af te komen, wat de natuurlijke manier van lichaamskoeling is.

Huid blijft koel in brandende zon

De stof is vooral bedoeld voor mensen in warme klimaten, die nog heter worden vanwege de opwarming van de aarde. En de eerste proeven zien er veelbelovend uit.

Een proefpersoon werd in de zon gezet met een vest waarvan de ene helft van het nieuwe textiel was gemaakt en de andere helft van gewoon katoen.

Na een uur was de temperatuur van zijn huid onder het katoen gestegen van 31 tot 37 °C, maar onder de nieuwe stof was zijn huid maar 32 °C.

Warmtebeeld van bovenlijf met koelere helft

Bij een proef zat een man in de zon met een vest waarvan de ene helft van katoen was en de andere van de nieuw ontwikkelde stof. Daaronder (rechterhelft) was zijn huid 5 °C koeler dan onder het katoen (linkerhelft).

© S. Zeng et al./Science

Bij een andere proef stonden drie auto’s van 11 tot 13 uur in de brandende zon. Eentje was bedekt met de nieuwe stof, de tweede met een gewone autohoes en de derde was onbedekt.

In de onbedekte auto steeg de temperatuur tot 60 °C, terwijl in die met de gewone hoes de temperatuur enigszins getemperd werd tot 57 °C. Maar onder het nieuwe textiel liep de temperatuur op tot slechts 30 °C.

Een van de voordelen van de nieuwe stof is dat er makkelijk mee te werken is en dat je hem eenvoudig in gewone kleding kunt weven. De onderzoekers hopen de nieuwe kleren binnen een jaar in massaproductie te kunnen nemen.