Mark Stone/University of Washington

Wetenschappers maken videodrones van insecten

Dankzij een superlichte, op afstand bediende camera kunnen biologen de wereld door de ogen van insecten zien.

Onderzoekers van de universiteit van Washington in de VS maakten een videocamera die licht genoeg is om op de rug van een kever te bevestigen. Zo krijgen biologen een uniek kijkje in de insectenwereld.

De camera heeft een batterij, een computerchip en een antenne en stuurt de beelden draadloos naar een smartphone op maximaal 120 meter afstand. Hij neemt video op met vijf frames per seconde en een resolutie van 160 x 120 pixels.

Deze nieuwe camera, die maar 248 milligram weegt, is goed te tillen door een kever. De volgende stap is een camera waarmee insecten kunnen rondvliegen.

© Mark Stone/University of Washington

Via de smartphone is de camera aan te sturen door middel van stroomsignalen die door de arm lopen waar de camera op gemonteerd is.

Door de stroom buigt de arm en draait de camera één kant op. Zo kunnen de onderzoekers de camera 60 graden draaien.

VIDEO: Zie de camera in actie

Het hele camerasysteem weegt maar 248 milligram: minder dan een bankbiljet. Daarmee is het de lichtste draadloze, op afstand bediende camera ter wereld.

De onderzoekers kunnen de kever zelf niet aansturen, maar volgens hen is dat ook niet nodig.

De onderzoekers bevestigden de ultralichte camera op de rug van een kever, die er vervolgens probleemloos mee rondliep. Het insect kon de proef navertellen.

© Mark Stone/University of Washington

Het idee is om een paar honderd kevers van een camera te voorzien en ze los te laten in een gebied dat biologen in kaart willen brengen.

De onderzoekers willen het gewicht nu terugbrengen met 50 à 100 milligram, zodat insecten als hommels ermee kunnen rondvliegen.