Shutterstock

Wetenschapper weet wat de veiligste stoelen zijn als je vliegtuig neerstort

De veiligste stoel is niet zo geliefd bij passagiers.

De kans dat je om het leven komt bij een vliegramp, is circa 1 op de 11 miljoen.

Maar áls het je dan overkomt, is het niet onbelangrijk waar in het vliegtuig je zit.

Dat zegt Doug Drury, hoogleraar aan de Central Queensland University in Australië, die een academisch artikel schreef over het onderwerp in The Conversation.

Als je naar de statistieken kijkt, zit je volgens de onderzoeker op de meest populaire en comfortabele stoelen bepaald niet het veiligst. Integendeel.

In geval van nood zijn de middelste stoelen van de achterste rijen in het vliegtuig het veiligst.

Drury baseert zijn conclusie onder meer op 35 jaar aan gegevens over vliegtuigongelukken in het Amerikaanse Time Magazine.

Het blijkt dat de passagiers op de achterste middenstoelen een sterfte van 28 procent hebben bij een crash. Voor de passagiers die in het midden van het toestel aan het gangpad zitten, is dat 44 procent.

Volgens Drury is het altijd het beste om dicht bij een nooduitgang te zitten, want dan kun je snel naar buiten – tenzij er natuurlijk brand is op de plek waar je zit.

In het midden van het toestel is het slechter gesteld met de veiligheid, omdat de meeste vliegtuigen brandstoftanks in hun vleugels hebben. En dat kan riskant zijn wanneer je juist op deze plek naar buiten moet.

Daarnaast is het beter om verder naar achteren te zitten, omdat de passagiers die voorin zitten als eerste worden getroffen bij een noodlanding of crash.

De middenstoelen zijn veiliger dan de plaatsen aan het raam of gangpad, omdat je daar een ‘buffer’ van mensen aan beide kanten hebt, aldus Drury.

De belangrijkste factor is echter niet op welke stoel je zit, maar welk soort ongeluk er gebeurt, legt de hoogleraar uit. Hij wijst er nog eens op dat vliegrampen zeer zeldzaam zijn. Je hebt bijvoorbeeld een veel grotere kans om bij een verkeersongeluk om te komen.