Wat is lekkerder: Bier uit een blikje of flesje?

Ik hou mezelf voor dat bier uit een flesje het lekkerst is. Is daar iets voor te zeggen? En wat betreft de houdbaarheid – is een blikje of flesje beter?

© Shutterstock

Meer dan 60 procent van de bierdrinkers vindt dat een flesje bier beter smaakt dan een blikje, en maar 11 procent prefereert een blikje. Volgens een blinde smaaktest proeven mensen echter helemaal geen verschil.

Maar dat betekent niet dat de voorliefde voor flesjes onzin is.

De invloed van de verpakking op de smaak hangt grotendeels af van het type bier.

Bier bevat duizenden smaakstoffen, onder meer van hop, mout en het fermentatieproces zelf. Na verloop van tijd breken de stoffen af, en dan verandert de smaak.

IPA verandert het minst

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft de effecten van het bewaren van de soorten IPA en Amber Ale in glazen flesjes en aluminium blikjes vergeleken.

Meteen na het brouwen werden de flesjes en blikjes een maand lang gekoeld bewaard, en vervolgens 5 maanden bij kamertemperatuur, om na te bootsen hoe bier meestal wordt bewaard. En om de week openden de onderzoekers een flesje en een blikje.

De concentratie van smaakstoffen varieerde het meest in Amber Ale, zowel in flesjes als in blikjes, en de verpakking had minder invloed op de smaken in IPA.

De onderzoekers concludeerden daarom dat er niet één ideale bierverpakking bestaat. Smaak en houdbaarheid hangen meer af van de specifieke chemische samenstelling van het type bier dan van een blikje of een flesje.