VS test wapens van de toekomst

Laserstralen, elektromagnetische kanonnen en kogels die van richting veranderen. Moderne oorlogvoering lijkt wel sciencefiction. Kijk mee hoe drie nieuwe wapensystemen worden getest.

railgun

Railgun is het nieuwe elektromagnetische wapen van de marine

De Amerikaanse marine ontwikkelt een zogeheten railgun, een elektromagnetisch kanon dat projectielen afvuurt met een extreem hoge snelheid. Een sterke elektrische stroom creëert twee krachtige magnetische velden, die een kogel wegschieten met tot zeven keer de snelheid van het geluid.

VIDEO: Elektromagnetisch kanon vuurt projectiel af met snelheid van het geluid:

De 10 à 20 kilo zware kogel bevat geen springstof, maar is alleen al door zijn snelheid even effectief als gewone projectielen. De kracht van de inslag is zo groot, dat de kinetische energie die vrijkomt alles verwoest.

Wapen met laserstralen komt eraan

Een ander wapen dat de Amerikaanse marine test, is het Laser Weapon System (LaWS). Onder het dek worden zes laserstralen geproduceerd, die samenkomen in de loop van een kanon en worden gericht op doelen op het water of in de lucht.

VIDEO: Laserkanon vernietigt inkomend doelwit:

Scherpschutter krijgt dodelijk wapen: het geleide projectiel

In de toekomst kunnen scherpschutters niet meer missen: een nieuwe kogel kan 30 keer per seconde van richting veranderen.

In de neus van de kogel zit een sensor die ervoor zorgt dat het projectiel meelift op een laserstraal. Dus zolang de laserstraal goed staat gericht, zal de kogel altijd doel treffen.

VIDEO: Intelligente kogel stelt onderweg zijn richting bij:

Wetenschap ontwikkelt wapens van de toekomst

De nieuwe oorlogstechnologie lijkt op het eerste gezicht vooral dodelijk. Maar intelligente oorlogsmachines kunnen juist duizenden mensenlevens redden, doordat ze alleen de bergplaatsen van de vijand redden, en geen civiele doelen. Lees hier het hele artikel: