Superdestroyer is bijna onzichtbaar op de radar

De destroyer USS Zumwalt van de Amerikaanse marine is 183 meter lang en weegt 15.000 ton. Toch lijkt hij net een vissersboot op de radar van de vijand.

USS Zumwalt

Als een warm mes door de boter glijdt hij door het water. De stille motor verraadt het schip niet. En de vijand ziet pas op zijn radar dat er gevaar dreigt als het al te laat is.

De USS Zumwalt is het grootste oorlogsschip in actieve dienst en maakt gebruik van stealth-technologie om de vijand om de tuin te leiden.

Het schip is de grootste, meest slagkrachtige destroyer die de VS ooit hebben gehad en biedt plaats aan 80 raketten, laserwapens en een elektromagnetisch kanon. Maar ondanks zijn omvang is het stalen monster vrijwel onmogelijk te spotten op een radar.

Destroyer vermomd als vissersboot

De USS Zumwalt heeft geen hoeken van 90 graden en uitsluitend schuine wanden om het radarprofiel van het schip te minimaliseren.

Een radar zendt elektromagnetische golven uit, die worden weerkaatst door het oppervlak van een schip. De hellingsgraad van het oppervlak bepaalt hoe krachtig het radarsignaal wordt teruggestuurd. Vooral scherpe hoeken en uitstekende voorwerpen zijn een feest voor elke radaroperator.

Behalve dat de USS Zumwalt overal schuin is, zijn daarom ook mogelijke uitsteeksels, zoals kanonlopen en antennes, weggewerkt in de buik van het schip.

Alles is schuin op de USS Zumwalt – van brug tot boeg – om de radarreflectie zo klein mogelijk te houden.

Het schip is bovendien bekleed met 3500 m3 synthetisch schuim – dat is zo veel als er in anderhalf Olympisch zwembad past. Het schuim is een composiet dat niet alleen ultralicht en
-sterk is, maar ook als een soort spons radarsignalen opzuigt.

Door de stealth-constructie en de radarabsorptie wordt het radarprofiel van de USS Zumwalt gereduceerd tot dat van een vissersboot of een vijftigste van dat van een gewone destroyer. Daardoor kan de Amerikaanse destroyer zijn vijanden ongezien dicht naderen en radargeleide kruisvluchtwapens vermijden.

Destroyer glijdt door het water

Het nieuwe oorlogsschip is ook nog eens heel stil en moeilijk te ontdekken voor bijvoorbeeld onderzeeërs. En het heeft een soort 'uitstootdemper', die de infrarode warmtesignatuur minimaliseert en het schip zo minder kwetsbaar maakt tegenover hittezoekende raketten.

Ten slotte is de zogeheten tumblehome romp van de USS Zumwalt voorzien van een steven die de golven breekt, waardoor hij beter door het water snijdt dan traditionele scheepstypen en het kielwater minimaal is. Daardoor kunnen satellieten en vliegtuigen het vaartuig ook minder goed waarnemen vanuit de lucht.

De USS Zumwalt is het enige oorlogsschip in zijn klasse, maar de Amerikaanse marine krijgt er de komende jaren nog twee bij: de USS Michael Monsoor en de USS Lyndon B. Johnson.

De destroyer glijdt door het water als een mes door de boter.