Yasuyoshi Chiba/AFP/Ritzau Scanpix

Militair expert: Dit is de oorlogvoering van de toekomst

Volgens de expert zijn er in toekomstige militaire operaties vaker aanvallen te verwachten zoals we die nu in Oekraïne zien.

Het regent aanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kyiv en andere grote steden van het land.

Maar de bombardementen zijn niet het werk van Russische straaljagers.

Het zijn zwermen kamikazedrones van Iraanse makelij, met een explosief in de neus dat tot ontploffing wordt gebracht als de drones hun doel bereiken.

Rusland noch Iran heeft de deal bevestigd.

Maar het Britse ministerie van Defensie denkt dat de Russen de kamikazedrones van het type Shahed-136 sinds augustus gebruiken. Ze worden geproduceerd door wapenfabrikant Hesa, dat eigendom is van de Iraanse staat – een van de weinige landen die nog wapens aan Rusland verkopen.

Onder de radar

De drones hebben een verondersteld bereik van 1000 à 2000 kilometer, waardoor ze vanaf Russische bases op afstand naar doelen diep in Oekraïne kunnen worden gedirigeerd.

Ze hebben een spanwijdte van 2,5 meter en vliegen met meer dan 185 km/h.

De Iraanse drones zijn lang niet zo geavanceerd als de kamikazedrones van de VS, Israël en Turkije, maar ze zijn wel effectief en goedkoop.

Dat zegt Andreas Graae, assistent-professor bij het Danish Defense College en onderzoeker op het gebied van drone-oorlogvoering.

‘Dit type drone is eigenlijk een soort raket met vleugels, die op afstand over een groot gebied bestuurd kan worden. De drones vliegen laag en kunnen daardoor makkelijker onder de radar blijven en de luchtafweer van de tegenstander omzeilen,’ zegt hij.

‘De Iraanse drones worden bestuurd via gps, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amerikaanse Switchblades, die cameragestuurd zijn en daardoor hun doelen met grotere precisie kunnen raken. De Iraanse drones hebben wel een veel grotere actieradius.’

Volgens de burgemeester van Kyiv, Vitali Klytsjko, staan op de foto hieronder wrakstukken van een kamikazedrone die maandagochtend in de Oekraïense hoofdstad is gevonden.