Het regent aanvallen op de Oekraïense hoofdstad Kyiv en andere grote steden van het land.
Maar de bombardementen zijn niet het werk van Russische straaljagers.
Het zijn zwermen kamikazedrones van Iraanse makelij, met een explosief in de neus dat tot ontploffing wordt gebracht als de drones hun doel bereiken.
Rusland noch Iran heeft de deal bevestigd.
Maar het Britse ministerie van Defensie denkt dat de Russen de kamikazedrones van het type Shahed-136 sinds augustus gebruiken. Ze worden geproduceerd door wapenfabrikant Hesa, dat eigendom is van de Iraanse staat – een van de weinige landen die nog wapens aan Rusland verkopen.
Onder de radar
De drones hebben een verondersteld bereik van 1000 à 2000 kilometer, waardoor ze vanaf Russische bases op afstand naar doelen diep in Oekraïne kunnen worden gedirigeerd.
Ze hebben een spanwijdte van 2,5 meter en vliegen met meer dan 185 km/h.
De Iraanse drones zijn lang niet zo geavanceerd als de kamikazedrones van de VS, Israël en Turkije, maar ze zijn wel effectief en goedkoop.
Dat zegt Andreas Graae, assistent-professor bij het Danish Defense College en onderzoeker op het gebied van drone-oorlogvoering.
‘Dit type drone is eigenlijk een soort raket met vleugels, die op afstand over een groot gebied bestuurd kan worden. De drones vliegen laag en kunnen daardoor makkelijker onder de radar blijven en de luchtafweer van de tegenstander omzeilen,’ zegt hij.
‘De Iraanse drones worden bestuurd via gps, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amerikaanse Switchblades, die cameragestuurd zijn en daardoor hun doelen met grotere precisie kunnen raken. De Iraanse drones hebben wel een veel grotere actieradius.’
Volgens de burgemeester van Kyiv, Vitali Klytsjko, staan op de foto hieronder wrakstukken van een kamikazedrone die maandagochtend in de Oekraïense hoofdstad is gevonden.
Mayor @Vitaliy_Klychko posted a photo of a fragment of one of the kamikaze drones that attacked
Vliegende grasmaaiers des doods
De natie noemt de drones ‘vliegende grasmaaiers des doods’, vanwege het oorverdovende lawaai dat de ouderwetse tweetaktmotor van de drones maakt.
Anders dan bijvoorbeeld kruisraketten worden Iraanse drones gebouwd met relatief eenvoudige reserveonderdelen, waar Iran ondanks de zware sancties waar het al tientallen jaren onder gebukt gaat, over kan beschikken.
De drones meten ongeveer 3,5 meter en wegen zo’n 200 kilo. Daarmee zijn ze aanzienlijk groter dan bijvoorbeeld de Amerikaanse Switchblade, die slechts ongeveer 100 kilometer aan een stuk kan vliegen.
Een ander kenmerk van de Iraanse Shahed-136-drone is volgens Andreas Graae dat hij opmerkelijk goedkoop te produceren is.
Dit is de eerste keer dat dit type drones wordt gebruikt in een groot conflict – en het lijkt erop dat ze een verschil kunnen maken. Andreas Graae, assistent-professor bij Danish Defense College
Om die reden verwacht hij dat kamikazedrones in toekomstige oorlogen op grote schaal zullen worden gebruikt.
‘Dit is de eerste keer dat dit type drones wordt gebruikt in een groot conflict – en het lijkt erop dat ze een verschil kunnen maken. Dat komt doordat ze zo goedkoop zijn en in zwermen kunnen worden ingezet, wat doorgaans een uitdaging is voor luchtverdediging,’ zegt hij.
‘Daarom ben ik ervan overtuigd dat we kamikazedrones veelvuldig zullen terugzien in toekomstige oorlogen.’

Amerikaanse militaire drones bieden de mogelijkheid om een doelwit te treffen met een minimale kans op burgerslachtoffers.
Lees ook:
Volgens Graae is dit een scenario met ‘beangstigende perspectieven’. Niet in de laatste plaats omdat de drones autonoom kunnen werken zonder menselijke tussenkomst, door zelfstandig een doelwit te identificeren en aan te vallen.
‘De enige vraag is dan in hoeverre je de mens bij de besluitvorming wilt betrekken,’ zegt hij.