Youtube

Kan een atoombom de Britse Eilanden wegspoelen?

Op tv dreigden de Russen een atoombom in de Atlantische Oceaan te laten ontploffen, zodat een tsunami Groot-Brittannië zou wegspoelen. Kan dat echt?

‘Eén keer vuren, Boris, en Groot-Brittannië is voor eens en voor altijd verdwenen.’

Dat was het dreigement van de nieuwslezer op de staatszender Rusland-1. Volgens de televisieman zou de zelfgeleide nucleaire torpedo Poseidon, afgevuurd door een Russische onderzeeër, een tsunami van 500 meter kunnen veroorzaken die heel Groot-Brittannië onder water zou zetten.

De Poseidontorpedo zou een explosieve kracht hebben van 100 megaton TNT – tweemaal de kracht van de zwaarste bom die ooit tot ontploffing kwam, de Russische waterstofbom Tsar Bomba.

Volgens de Amerikaanse defensieanalist H.I. Sutton zijn beide beweringen echter overdreven. De Poseidon is zeker een dodelijk wapen als hij op een stad valt, maar daar maakt de Russische tv geen gewag van.

Bekijk hier de Russische tv-uitzending:

Het nieuwsbericht toont hoe de nucleaire torpedo Poseidon een tsunami veroorzaakt die Groot-Brittannië overspoelt en het eiland vervolgens in een radioactieve woestenij verandert.

Volgens Sutton is de kracht van de Poseidontorpedo veel minder dan vermeld – circa 2 megaton. Bovendien staan er fouten in het nieuwsbericht. Zo wordt in de clip de torpedo afgevuurd vanaf de zijkant van de onderzeeër, terwijl hij in werkelijkheid vanaf de boeg wordt afgevuurd.

Sutton concludeert dat we de uitzending met een flinke korrel zout moeten nemen.

Een ander punt is dat de energie van de onderzeese aardbevingen die op natuurlijke wijze tsunami’s veroorzaken, duizenden malen groter is dan de energie die vrijkomt bij de ontploffing van zelfs de krachtigste kernwapens. De vloedgolf na een atoombom haalt het lang niet bij een natuurlijke tsunami.

9.321.000 megaton TNT kwam vrij tijdens de Tohoku-aardbeving in 2011 in Japan. De energie was 93.000 keer zo groot als die van een atoombom van 100 megaton.