© Royal Navy/AFP/Ritzau Scanpix

China heeft superwapen tegen duikboten ontwikkeld

De huidige spionageboten zijn moeilijk te detecteren met sonar, dus nu moet een netwerk van gevoelige magneten voorkomen dat ze zich onopgemerkt in vreemde vaarwateren begeven.

21 maart 2018 door Martin Bernth & Esben Schouboe

Het is buitengewoon moeilijk om een moderne spionageduikboot te vinden als hij eenmaal onder water is.

Diep in zee is het zo donker dat je geen hand voor ogen ziet, en het zoute water remt radiogolven van bijvoorbeeld radar al na een paar meter.

Geluidsgolven bewegen onder water juist sneller dan door de lucht, en daarom was sonar met zijn kenmerkende pinggeluiden lange tijd favoriet om onder water te navigeren en vijandelijke vaartuigen op te sporen.

Oorlogen uitgevochten onder water

Maar vandaag de dag zijn militaire duikboten zo geruisloos dat ze zelfs met sonar nauwelijks te ontdekken zijn. Daarom zijn ze ook zo geschikt om de vaarwateren op aarde in de gaten te houden.

Een van de meest omstreden vaarwateren ter wereld is de Zuid-Chinese Zee. Vanwege de spanningen daaromtrent is de Chinese marine begonnen met de bouw van de ‘Chinese Onderwatermuur’.

De ‘muur’ moet bestaan uit sonar op de zeebodem, patrouillerende zeedrones en boeien met fijngevoelige onderwatermicrofoons, waardoor het lastig wordt om het Chinese vaarwater onopgemerkt te betreden.

Ergste nachtmerrie voor duikboten

China heeft bovendien een nieuw superwapen ontwikkeld waar geen duikboot voor kan wegduiken: de quantummagnetometer.

Dit superwapen luistert niet naar het zwakke geruis van de duikbootmechaniek, maar het wordt onder aan een vliegtuig gemonteerd en kan daar het zwakke magneetveld van een duikboot onder water detecteren.

Het instrument is zo gevoelig dat het een koelkastmagneet op honderden meters diepte nog opmerkt.

Ben jij ook zo gek op nieuwe technologie? Lees dan meer in Wetenschap in Beeld.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: