Shutterstock
Geweer wapen

3D-printers maken illegale machinepistolen van legale vuurwapens

Schietpartijen met automatische wapens zijn in opkomst in de VS. 3D-printers dragen bij aan het probleem, omdat ze in no time een volautomatisch machinepistool maken van een legaal wapen.

De 41-jarige Amerikaan Kent Edward Newhouse kreeg 15 jaar cel en een boete van 250.000 dollar voor het 3D-printen en doorverkopen van onderdelen waarmee van een legaal halfautomatisch Glock-pistool een illegaal volautomatisch pistool gemaakt kan worden.

Deze zaak is de nieuwste in een trieste trend om met 3D-geprinte onderdelen vuurwapens ‘op te voeren’ tot volautomatisch.

Alleen al tussen 2019 en 2020 was er een toename van 1400 procent in schietincidenten met volautomatische wapens in 130 Amerikaanse steden volgens de analisten van ShotSpotter, meldt CNN.

Onderdeeltje van 20 dollar

Naast de illegale wapenimport uit vooral Azië hebben 3D-printers er in hoge mate toe bijgedragen dat de Amerikaanse autoriteiten in 2021 1500 volautomatische wapens in beslag namen, tegen zo’n 300 in 2020.

‘Sinds de drooglegging (van 1920 tot 1933, red.) hebben we niet meer zo veel misdaden met machinepistolen gezien. Nu zijn ze terug, en ze zijn overal,’ zegt Tom Chittum, vicedirecteur van ShotSpotter, tegen CNN.

3D-printers worden gebruikt om een klein onderdeeltje van geprint metaal of plastic te maken, dat pistolen en geweren kan veranderen in volautomatische wapens.

Door deze auto sear te printen en in luttele seconden aan te brengen tussen de trekker en het mechanisme om de volgende patroon uit het magazijn af te vuren en vooruit te schuiven, kan een gemodificeerd pistool een hele serie schoten afvuren door de trekker één keer over te halen.

Deze eigenschap is bekend van automatische geweren zoals de AK-47, hoewel de auto-functie in de VS illegaal is. Daarom hebben legale halfautomatische versies van de AK-47 een vergrendeling die het automatisch vuren verhindert. Bij deze wapens moet je de trekker telkens weer overhalen.

Maar met behulp van de 3D-geprinte auto sear, die zo’n 20 dollar kost, verhindert de vergrendeling het afvuren van de volgende kogels niet, waardoor het pistool blijft vuren.

Gebruikt bij massaschietpartijen

Onder de vele recente incidenten met volautomatische vuurwapens is de ergste massaschietpartij ooit in de VS, in Las Vegas in 2017, waarbij 58 doden en 546 gewonden vielen.

In april van dit jaar werd een aangepast volautomatisch wapen gebruikt bij een schietpartij in Sacramento, Californië, waarbij zes mensen om het leven kwamen en 12 gewond raakten.

De politie vermoedde na de schietpartij dat er een illegale auto sear gebruikt was, van het type dat de nu veroordeelde Kent Edward Newhouse probeerde door te verkopen.

Hierdoor konden de daders wel 1200 kogels per minuut afvuren – ofwel 20 schoten per seconde.

Gevaarlijker dan 3D-geprinte pistolen

Sinds het eerste 3D-geprinte pistool, The Liberator, in 2013 verscheen, is er een levendige discussie ontstaan over de gevaren van mensen die thuis hun eigen wapens printen.
Alle 3D-geprinte geweren tot nu toe zijn echter van zo’n slechte kwaliteit dat ze zelden het afvuren overleven of zelfs in de hand van de schutter ontploffen.

Met de zelfgeprinte auto sears is het echter een heel ander verhaal, want die kun je monteren op bestaande wapens van goede kwaliteit, waardoor ze volautomatisch worden.

Daarom willen verschillende Amerikaanse politici een eind maken aan illegale, 3D-geprinte wapenonderdelen.

Maar hoe het printen en verkopen van auto sears precies aan banden gelegd moet worden, staat nog te bezien.