Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Wanneer is de tandenborstel uitgevonden?

Al duizenden jaren geleden bestonden er instrumenten om het gebit te reinigen.

Shutterstock

De eerste instrumenten om het gebit te reinigen stammen uit 3500 v.Chr., toen de Babyloniërs en Egyptenaren hun tanden met een vochtig houtje reinigden.

Rond 1600 v.Chr. vonden de Chinezen een kauwstokje uit van aromatische houtsoorten dat het gebit reinigde en een frisse adem gaf. Halverwege de 16e eeuw gingen de Chinezen een stapje verder en bevestigden de stugge haren van de varkensnek aan een steel van bamboe of been. De uitvinding waaide naar Europa over; in Frankrijk waren er in 1560 al grove tandenborstels met ronde koppen. Maar in plaats van varkensharen gebruikte men hier paardenharen of veren.

In de 18e eeuw gebruikten gegoede burgers fijn bewerkte tandenborstels van ebbenhout en zilver. De eerste tandenborstel die in massaproductie genomen werd, is rond 1780 gemaakt door de Engelsman William Addis.

De steel was uit been gesneden en de borstel was van varkenshaar dat in de fijne boorgaatjes in de steel was vastgelijmd. In 1938 kwam de eerste tandenborstel van nylon op de markt.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg