Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Waarom is de schoorsteen van een kerncentrale zo groot?

Een kerncentrale gebruikt de energie van radioactief verval om elektriciteit op te wekken. Daarbij geven de enorme koeltorens overtollige warmte af aan de omgeving.

De hoge gebouwen bij kerncentrales die lijken op grote, dikke schoorstenen, zijn koeltorens. En wat er aan de bovenkant uitkomt, is uitsluitend waterdamp. Deze koeltorens helpen de centrales af van de warmte die niet in elektriciteit wordt omgezet.

Een kerncentrale wekt stroom op uit de energie van radioactieve brandstofstaven, vaak van verrijkt uranium. Deze staven worden in water gedompeld, dat sterk verhit wordt door hun radioactieve verval.

Het water wordt zo ook radioactief en blijft daarom in een gesloten circuit. Een warmtewisselaar draagt de energie over op een ander watercircuit dat stoom produceert, waarmee de turbines en de generatoren elektriciteit voortbrengen.

Vorm maakt toren effectiever

Een derde watersysteem koelt de stoom van de turbines, waarna het water terugvloeit naar de warmtewisselaar. De koeltoren is in dit systeem de laatste fase en staat de overtollige warmte af aan de omgeving.

Dit water is schoon, maar te heet om direct naar een meer of rivier te laten vloeien. Door hun speciale vorm met een brede basis en top en een smal middenstuk zijn de torens effectiever.

Koeltorens voeren warmte af

1 / 3
123

De grote torens van kerncentrales voeren de overtollige warmte af door zuiver water te verstuiven en te laten verdampen.

© Shutterstock

Onder in de toren moet het volume groot zijn om het warme water te verstuiven. Bovenin dient het grote volume voor het mengen van de warme, vochtige lucht met koele omgevingslucht. De smallere passage midden in de koeltoren versnelt de warme lucht, waardoor deze sneller opstijgt.

De koeltorens zijn vaak meer dan 100 meter hoog om ervoor te zorgen dat de omgeving geen last heeft van de wolken van fijne waterdruppeltjes.

Lees ook:

Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten
Ziektes

Sporten helpt je immuunsysteem in de strijd tegen het coronavirus

3 minuten
Ziektes

5 dingen die je moet weten over het coronavirus

10 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg