Zo maak je bedorven wijn weer lekker

Je denkt een lekkere fles wijn open te trekken maar je ruikt zwavel, verbrand rubber, rotte eieren en afgebrande lucifers. Geen paniek. Je bent slechts 10 cent verwijderd van de oplossing.

Er zijn weinig dingen vervelender dan wanneer je denkt een lekkere fles wijn open te trekken, de wijn blijkt te stinken en bedorven is.

Een goede wijn drinken is een aangename ervaring, maar te veel of te weinig zuurstof, schimmel en bacteriën zijn slechts enkele factoren die je lievelingswijn kunnen veranderen in ondrinkbare bocht.

Met ongeveer 5 procent van alle flessen wijn gaat er op de een of andere manier iets mis. Het kan dus zomaar gebeuren dat je een slechte fles treft.

Munt slaan uit een dubbeltje

Gelukkig is er een supersimpele truc om van zulk naar zwavel stinkend rioolwater weer smakelijke wijn te maken. En het kost je geen cent – nou ja, bijna dan.

10 Eurocent

Het enige wat je nodig hebt, is een muntje van 10 eurocent.

Munten zitten onder de bacteriën, dus maak het muntje wel zorgvuldig schoon voordat je het gebruikt.

Schenk, met het brandschone muntje binnen handbereik, een glas wijn in uit je dure fles.

Laat de munt van 10 eurocent in het glas vallen en roer de wijn even door met een theelepel.

De betere scheikunde

De smerige stank van verbrand rubber, rotte eieren of afgebrande lucifers die opstijgt uit je wijn, komt door een productiefout. Er is iets misgegaan bij het oxidatieproces, waardoor er verschillende thiolen – zwalververbindingen – in de wijn zijn gevormd.

En hier komt je trouwe vriend, de munt van 10 cent, in beeld. Die bestaat namelijk voor 89 procent uit koper, dat reageert met thiolen en vormt ongevaarlijke geur- en smaakloze kopersulfaatkristallen.

Als je de wijn met het muntje even hebt doorgeroerd, zul je versteld staan van het verschil. Weg is de stank – en de smaak – van zwavel, en je kunt het glas weer met plezier aan je mond zetten.

Vergeet niet het muntje weer uit het glas te vissen voor je de wijn opdrinkt.

NB. Een zilveren lepel werkt ook. Maar dan moet je er wel toevallig een in de kast hebben liggen.