Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Techniek - Voeding

Zit er varken in winegums?

Winegums krijgen hun consistentie van gelatine, die uit gekookte varkenshuid en kalfsbotten wordt gewonnen. Maar daar proef je niets van.

Door het koken van varkenshuid en kalfsbotten wordt gelatine gewonnen, een gelig bindmiddel zonder geur of smaak. Het wordt in winegums verwerkt om de snoepjes kneedbaar te maken.

Gelatine is een afbraakproduct van collageen: een eiwit uit pezen, huid en botten.

Je kunt het vervangen door pectine of agaragar.

Er zitten luizen in winegums

In winegums zitten niet alleen varkenshuid en kalfsbotten.

Schildluizen vormen ook een belangrijk bestanddeel van winegums, met name van het beschermende waslaagje.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg