Shutterstock

Welke voedingsmiddelen zijn de beste vervangers van eiwitten uit vlees?

Mijn beide kinderen zijn vegetariër. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ze elke dag toch de juiste eiwitten binnenkrijgen?

Studies tonen aan dat vegetariërs en veganisten niet bij elke maaltijd een volwaardig eiwitalternatief van vlees hoeven te eten – maar ze moeten wel de essentiële aminozuren binnenkrijgen.

In ons lichaam zijn 20 aminozuren de bouwstenen van onze eiwitten. Negen daarvan worden niet in ons lichaam worden aangemaakt en moeten dus van buitenaf komen. Dit noemen voedingsdeskundigen de essentiële aminozuren.

Eet eieren en kaas

Het menselijk lichaam handhaaft een voorraad aminozuren, dus je hoeft alleen maar gevarieerd te eten. De diverse voedingsmiddelen van pakweg een hele week leveren bij elkaar alle negen de essentiële aminozuren.

Vegetariërs komen een heel eind met eieren en zuivelproducten, en veganisten halen alle benodigde aminozuren uit bijvoorbeeld sojabonen en haver.

Eieren en soja kunnen vlees vervangen

© Shutterstock

Eieren en zuivel leveren samen dezelfde aminozuurverdeling als vlees – bijvoorbeeld leucine en lysine en zwavelhoudende aminozuren, die vaak ontbreken in plantaardig voedsel.

© Shutterstock

Sojabonen bevatten acht van de negen essentiële aminozuren in vlees. Het laatste, methionine, zit bijvoorbeeld in rijst, quinoa, haver, paranoten en sesam.