Shutterstock
Man met boodschappenmandje Billede 1 - Filnavn: rundvlees-co2.jpg ALT: Rundvlees Caption: Rundvlees stoot veel

Welke voedingsmiddelen stoten het meeste CO2 uit?

De wereldwijde voedselproductie stoot veel CO2 uit, maar er is een groot verschil tussen de voetafdruk van verschillende soorten voedsel. Dit is een overzicht van de voedingsmiddelen die het meeste CO2 uitstoten.

CO2 en voeding

30 procent.

Dat is het aandeel van de wereldwijde voedselproductie in de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen als CO2. Er is echter een groot verschil tussen de klimaatvoetafdruk van specifieke voedselproducten.

Daarom heeft de Deense groene denktank Concito 500 voedingsmiddelen gerangschikt naar de uitstoot van broeikasgassen.

Welke voedingsmiddelen stoten het meeste CO2 uit?

Rundvlees is duidelijk het voedingsmiddel met de hoogste uitstoot van broeikasgassen en de grootste klimaatvoetafdruk.

  1. Ossenhaas: 151,95 CO2e/kg
  2. Rosbief (aan een stuk): 80,89 CO2e/kg
  3. Kalfsvlees: 50,36 CO2e/kg
  4. Rosbief (broodbeleg): 45,84 CO2e/kg
  5. Runderbiefstuk: 45,69 CO2e/kg
  6. Pulled beef: 38,22 CO2e/kg
  7. Kebab: 36,49 CO2e/kg
  8. Rundvlees, laag vetgehalte: 35,86 CO2e/kg
  9. Rundergehakt, 5-10% vet: 34,19 CO2e/kg
  10. Rundersalami: 34,11 CO2e/kg

Verschillende vormen van rundvlees vullen de lijst tot en met plaats 13. Daarna volgen lamsbout met 27,43 CO2e/kg en andere vormen van lamsvlees.

De eerste vis op de lijst is de brasem, die goed is voor 16,78 CO2e/kg uitstoot

Bekijk hier de hele lijst

De forse uitstoot van rundvlees wordt vooral veroorzaakt door de koe zelf, die grote hoeveelheden methaan oprispt.

Gemiddeld stoot één koe 500 liter methaan per dag uit. Ter vergelijking: een mens stoot 0,5 liter methaan per dag uit.

Welke voedingsmiddelen stoten het minste CO2 uit?

Groente domineert de lijst van de voedingsproducten die het minste CO2 uitstoten. Helemaal bovenaan staan echter kraanwater, mosselen en mineraalwater.

  1. Kraanwater: 0,00 CO2e/kg
  2. Rauwe mosselen: 0,22 CO2e/kg
  3. Mineraalwater: 0,22 CO2e/kg
  4. Veganistisch spek: 0,25 CO2e/kg
  5. Knolraap, wortel, rauwe kool: 0,25 CO2e/kg
  6. Verse basilicum, knolselderij, rabarber: 0,30 CO2e/kg
  7. Rauwe rode biet: 0,32 CO2e/kg
  8. Prei, bieslook: 0,32 CO2e/kg
  9. Aardappelen, portobellochampignons: 0,36 CO2e/kg
  10. Tuinkers, peterselie, dille, havermelk, radijs: 0,37 CO2e/kg
Gulerødder

Gulerødder er en af de grøntsager der udleder færrest drivhusgasser som fx CO2.

© Shutterstock

Concito berekende het CO2e van voedingmiddelen op basis van de gemiddelde klimaatvoetafdruk van in Denemarken verkrijgbare producten.

Sommige productiemethoden, zoals ecologische landbouw, stoten meer CO2 uit dan conventionele landbouw. Daarom is met een gemiddelde gewerkt.

De gemiddelde klimaatvoetafdruk van de 500 producten is naast de uitstoot van de landbouw ook gebaseerd op uitstoot van o.a. verwerking, verpakking en transport.

De denktank wijst er wel op dat we gevarieerd moeten blijven eten en niet alleen naar de CO2-uitstoot moeten kijken bij het boodschappen doen.

Ben je nieuwsgierig wat jouw CO2-voetafdruk is? Kom erachter met onze CO2-calculator!