Water haalt de smaak van je whisky op

Nieuw onderzoek bevestigt wat whiskykenners al tientallen jaren beweren: met een scheutje water komt de smaak van je whisky tot zijn recht.

Whisky:

Met of zonder water? Onderzoekers lossen het raadsel op!

© Shutterstock

Zoals veel whiskyfanaten je kunnen vertellen moet je een scheutje water bij je whisky doen als je hem straight drinkt, want dan zouden de smaak en geur van de edele drank volop tot ontplooiing komen.

Nu hebben twee Zweedse onderzoekers van Linnaeus University bewezen dat water niet alleen maar je whisky verdunt.

De Zweedse studie bevestigt namelijk dat water tot grote veranderingen in de smaak kan leiden. De wetenschappelijke verklaring luidt dat de smaak van whisky onder meer verband houdt met het molecuul guaiacol, dat vooral veel voorkomt in Schotse whisky met de kenmerkende rokerige smaak.

Water haalt de smaak op

Het guaiacol-molecuul houdt niet van water en beweegt naar de gebieden met de hoogste concentratie alcohol. Zodra water de alcohol naar de oppervlakte verdringt, gaan de guaiacol-moleculen mee. Ze gaan aan de oppervlakte liggen en komen daar meer tot hun recht voor je smaak en reuk.

Maar is een scheutje genoeg?

De studie toont aan dat de verandering in smaak afhangt van de hoeveelheid water die je bij je whisky schenkt.

De meeste whisky’s hebben een alcoholpercentage van 40 of hoger, maar de smaak komt het meest tot zijn recht als je de whisky mengt met 1/3 water, zodat het percentage op 27 komt.

Je kunt ook een paar ijsblokjes in je glas whisky doen en steeds proeven wat het smeltwater doet met de smaak.

Lees hier over smaak, umami en de vijfde basissmaak.