Shutterstock

Waarom zitten de grootste noten altijd boven in de zak?

Als ik een zak noten koop, liggen de grote paranoten meestal bovenaan. Hoe kan dit?

Als je een zak gemengde noten van verschillende grootte opent, zul je merken dat de grootste noten vaak boven in de zak zitten. En nu weten onderzoekers waarom.

De universiteit van Manchester zocht de zaak tot op de bodem uit met 3D-röntgenscans van een zak noten en een driedimensionale timelapse van de beweging van de noten terwijl de zak geschud wordt.

Video laat zien hoe de noten bewegen

De onderzoekers ontdekten dat bij het schudden van de zak de grote paranoten steeds meer van een horizontale naar een verticale positie verschoven en daarbij hogerop kwamen.

© The University of Manchester

Toen de paranoten eenmaal rechtop stonden, zakten de kleinere omlaag om bovenaan ruimte te maken voor de grotere paranoten.

Na ongeveer 70 keer schudden met de zak bereikte de eerste paranoot het bovenste tiende deel van de notenberg. De paranoten die te ver naar onderen in de zak zaten om hun oorspronkelijke horizontale hoek te kunnen veranderen, kwamen niet van hun plaats.

Notenmengsel kan in de industrie gebruikt worden

Het onderzoeksresultaat is niet alleen een leuk weetje voor als je op je volgende feestje een zak noten opentrekt. Volgens de onderzoekers zou dit nuttig kunnen zijn voor de industrie, zoals de bouw en de farmaceutische industrie.

Door materialen goed te ontwerpen kunnen ingenieurs ervoor zorgen dat ze gelijkmatig met elkaar vermengd raken.