Hoe wordt een appel bruin?
Techniek - Voeding

Waarom worden appels bruin?

Misschien ken je het trucje om appelpartjes te besprenkelen met citroensap, zodat ze niet bruin en lelijk worden. Maar hoe komt het eigenlijk dat appels verkleuren als je ze schilt?

Kleurverandering beschermt appels

Een appel bevat zogeheten fenolen, die hem beschermen tegen schimmels en bacteriën. Als hij doorgesneden wordt, worden de fenolen blootgesteld aan zuurstof in de lucht.

Het enzym polyfenoloxidase zet de fenolen met behulp van zuurstof om in het bruine pigment melanine, dat bacteriën uit het vruchtvlees houdt.

Citroenzuur breekt het enzym af, waardoor een stukje appel niet bruin wordt als je er citroensap op sprenkelt.

Lees ook:

Vrouw eet appel
Voeding

Hoe schoon is het fruit dat we eten?

0 minuten
Suiker
Voeding

Suiker net zo giftig als drugs

4 minuten
Voeding

Hoe meet je energie in voedsel?

1 minuut

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!