Waarom is geklopte room stijf?

Waarom wordt room stijf bij kloppen, en kun je slagroom maken van alle soorten room?

Whipped cream

Room moet minimaal 30 procent vet bevatten om er slagroom van te kunnen maken. Het vet in room heeft de vorm van kleine bolletjes, die aan de buitenkant een membraan hebben waardoor ze in een waterige oplossing blijven drijven.

Zo ontstaat slagroom

Bij het kloppen gaat het om deze vetbolletjes. Het vet wordt eruit geslagen, waarna het vrijgekomen vet samenklontert tot een nieuwe structuur. Hierin wordt het water samen met de lucht van de klopper opgesloten en er ontstaat een stabiele en luchtige structuur: slagroom.

Slagroom wordt boter

Als je doorgaat met kloppen, wordt veel water en lucht uit het vet geslagen, waardoor de vetstructuur heel massief wordt. Dit levert boter op, maar zelfs in boter zit zo’n 60 procent water, verpakt in vet.

Melk kan ook schuimen

Melk kan ook schuimen als je het opklopt. Het schuim dat dan ontstaat is vooral afkomstig van de eiwitten in de melk, maar het heeft geen stabiele structuur en verdwijnt daarom weer snel.