De rode kleur in de kleurstof E-120 komt van het fijngemaakte schild van Zuid-Amerikaanse luizen.
© ALL OVER & SHUTTERSTOCK
Techniek - Voeding

Waar wordt voedingskleurstof van gemaakt?

Levensmiddelen kunnen rood, bruin of groen worden gekleurd. Maar waar komen die kleuren eigenlijk vandaan?

Kleurstoffen voor voedingsmiddelen worden synthetisch geproduceerd of uit planten en dieren gehaald. Zowel kunstmatige als natuurlijke kleurstoffen worden binnen de EU aangeduid met een E-nummer tussen 100 en 199.

Plantaardige kleurstoffen omvatten bijvoorbeeld het magentakleurige, vrijwel smaakloze E-162, dat onder andere in sauzen en snoep wordt gebruikt.

Het bestaat uit het pigment betanine, dat in hoge concentraties voorkomt in rode biet. Betanine wordt aan bieten onttrokken door deze te persen en de vloeistof te filteren en te pasteuriseren.

Schildluis geeft Campari zijn kleur

Achter de rode kleurstof E-120 gaat een schildluis schuil, die leeft op cactussen in Midden- en Zuid-Amerika.

De kleurstof, die ook wel karmijn wordt genoemd, wordt vervaardigd door het schild van vrouwelijke luizen te drogen, te ontvetten en fijn te malen.

De natuurlijke kleurstof wordt onder meer gebruikt voor worst en Campari, maar zit ook in lipstick en rouge.

Synthetische kleur verlengt houdbaarheid

Vrijwel alle kleuren kunnen natuurlijk worden geproduceerd, maar ze zijn niet allemaal bruikbaar in levensmiddelen.

Door de kleuren synthetisch te maken, kan de prijs worden verlaagd en de houdbaarheid worden verlengd.

Een voorbeeld van zo’n synthetische kleurstof is E-131 ofwel patentblauw, dat oorspronkelijk was gebaseerd op teer. Tegenwoordig wordt het vaak met aardolie gemaakt.

De kleurstof geeft onder meer snoepjes en non-alcoholische dranken een blauwe kleur. In sommige landen wordt E-131 ook toegevoegd aan feta, omdat de blauwe kleur de oranjegele kleuren uit het licht absorbeert, waardoor de kaas er wit uitziet in plaats van gelig.

Natuur levert breed kleurenpalet

© ALL OVER & SHUTTERSTOCK

Drankjes als cola en bepaalde whisky’s krijgen hun karakteristieke bruine kleur van gebrande suiker, waaraan bijvoorbeeld ammoniak en zwavel wordt toegevoegd.

Deze natuurlijke kleurstof wordt onder meer gebruikt in sojasaus en varieert van lichtbruin tot zwart.

© ALL OVER & SHUTTERSTOCK

De groene kleurstof chlorofyl wordt gewonnen uit groene bladeren zoals van spinazie, maar kan ook worden onttrokken aan de alge spirulina.

In bladeren zorgt chlorofyl voor fotosynthese en als kleurstof geeft het bijvoorbeeld pasta en absint een groene kleur.

Lees ook:

Voeding

De wetenschap legt uit: zo word je barbecuekampioen

2 minuten
Whisky:
Voeding

Daarom moet je water bij je whisky doen

0 minuten
Blijft honing eeuwig goed?
Voeding

Blijft honing altijd goed?

2 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!