Umami - De vijfde basissmaak
Umami is de vijfde en nieuwste basissmaak.
De vier andere basissmaken zijn zout, zuur, bitter en zoet, en die worden al duizenden jaren als basissmaken gezien.
De basissmaken vormen de bouwstenen van onze smaakzin, en in 2002 werd er een vijfde aan toegevoegd.
Op 1 november 2002 verscheen een onderzoeksverslag van de overleden Japanse hoogleraar scheikunde Kikunae Ikeda in het Engels.
Het onderzoek, dat oorspronkelijk in 1909 was gepubliceerd, bracht het bestaan van mononatriumglutamaat aan het licht, in het Engels monosodium glutamate (MSG).
Volgens Ikeda ging het om een nieuwe basissmaak, en hij stelde voor die umami te noemen – Japans voor ‘lekker’.
Toen het verslag voor het eerst verscheen, waren westerse wetenschappers niet overtuigd.
Maar nadat er begin jaren 2000 umami-smaakreceptoren en glutamaatreceptoren in de hersenen waren ontdekt, kreeg Ikeda steeds meer bijval, en uiteindelijk werd umami erkend als vijfde basissmaak.
Dit zijn de vijf basissmaken op dit moment:
- Zoet
- Bitter
- Zout
- Zuur
- Umami